Politiek

Rutte betaalt koning ruim 13.000 euro voor lift in privéjet naar Bilderbergconferentie

30 oktober 2019 14:29 Aangepast: 30 oktober 2019 20:31
Koning Willem-Alexander met premier Mark Rutte op de Bilderbergconferentie in Dresden, in 2016. Beeld © Getty Images

Het bezoek van premier Mark Rutte aan de Bilderbergconferentie in Zwitserland in mei van dit jaar kostte in totaal een slordige 15.000 euro. Het grootste deel van die kosten zaten in de vlucht. Rutte vloog samen met een medewerker mee met koning Willem-Alexander in een privéjet, maar moest daar wel 13.695 euro voor overmaken op de rekening van het koninklijk huis. 

Per persoon kostte de vlucht naar het Zwitserse Montreux aan het meer van Genève dus 6874,50. Daar verzamelde zich op 30 mei de crème de la crème van de wereldpolitiek, zakenelite en wetenschappers

De met geheimzinnigheid omgeven bijeenkomst van vier dagen is bedoeld om 'vrijuit in een vertrouwde omgeving te kunnen spreken' en daarom mogen genodigden er achteraf niets over vertellen.

Miniatuurvoorbeeld
Meer van RTL Z:

Bilderbergconferentie: mysterieuze brainstorm voor de elite van de elite

Totaalbedrag onbekend

Voor de vlucht werd een privéjet gecharterd. Wat in totaal betaald werd voor de reis van Amsterdam naar Genève, wil een woordvoerder van het ministerie van Algemene Zaken niet zeggen. 

De privéjet was namelijk gehuurd door de Dienst Koninklijk Huis en die heeft een jaarbudget voor vliegreizen van de koning. Voor volgend jaar zijn de vliegkosten voor Willem-Alexander en Máxima geraamd op ruim 800.000 euro.

Bijna 300.000 daarvan is voor het huren van privéjets. Hoe dit wordt uitgegeven, hoeft verder niet gespecificeerd te worden, laat de woordvoerder van premier Rutte weten. 

Lijnvlucht geen optie

De koning en de premier zouden normaal het regeringstoestel nemen, maar dat was niet mogelijk omdat het toestel een onderhoudsbeurt kreeg. Een lijnvlucht is nog wel als optie overwogen, maar die optie viel af na afwegingen 'als tijdsbeslag, veiligheid e.d.', mailt de woordvoerder. 

Hoeveel mensen in totaal meevlogen, is ook onduidelijk. Over de entourage van de koning worden geen mededelingen gedaan, laat de RVD weten. Ook het bedrijf Fliteline, waar de privéjet volgens Algemene Zaken was gecharterd, wil niets zeggen. Het bedrijf doet geen uitspraken over eventuele klanten, laat een woordvoerder weten. 

Rutte bekijkt samen met Angela Merkel een staaltje Frans machtsvertoon op 14 juli. Rutte bekijkt samen met Angela Merkel een staaltje Frans machtsvertoon op 14 juli.

24.000 euro voor bijwonen Franse feestdag

Fliteline verdiende in juli nog eens 24.000 euro voor het regelen van een jet van Rotterdam naar Parijs. Daar ging Rutte heen met onder meer de minister van Defensie Ank Bijleveld, voor de viering van de nationale feestdag van de Fransen, Quatorze Juillet.

In totaal bestond de Nederlandse afvaardiging uit elf personen, omgerekend kostte die vlucht dus 2667 euro per persoon. Dat is een stuk duurder dan de trein, maar die optie 'bleek tijdtechnisch niet haalbaar', laat de woordvoerder weten. 

Het ministerie van Algemene Zaken betaalde die rekening overigens helemaal zelf. Defensie laten meebetalen zou neerkomen op het schuiven van geld tussen ministeries, oftewel vestzak-broekzak, meldt de woordvoerder.

Waarom het koninklijk huis wel een rekening naar Algemene Zaken stuurt voor de vlucht van Rutte en zijn medewerker, is wat de RVD betreft eenvoudig. Het koninklijk huis valt niet onder de Rijksdienst en de ministeries wel. Dat zijn gescheiden boekhoudingen, is de verklaring. 

Hotel à 590 euro per nacht

Het tripje naar Zwitserland leverde nog een bonnetje op dat het ministerie voor Rutte betaalde. Op uitnodiging van de organisatie van de Bilderbergconferentie sliep Rutte drie nachten in het Fairmont Le Montreux Palace hotel, voor een totaalbedrag van 1772,78 euro. Dat is bijna drie keer zo veel als de 201 euro die een normale ambtenaar mag declareren aan hotelkosten voor een dienstreis naar Zwitserland. 

Voor ministers en staatssecretarissen geldt geen maximum, laat de woordvoerder van het ministerie weten. Al hun kosten tijdens zakelijke reizen naar het buitenland worden vergoed.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore