Hoorzitting deskundigen

Nieuwe regels Tweede Kamer: einde aan debattenberg

30 oktober 2019 13:46 Aangepast: 30 oktober 2019 14:44
Kamervoorzitter Arib uitte al vaak haar ergernis. Beeld © ANP

De spelregels van de Tweede Kamer moeten veranderen. Volgens een werkgroep moet het mes in de berg debatten, omdat de agenda van de Tweede Kamer overvol is. Ook moet het mogelijk worden dat deskundigen in hoorzittingen één op één ondervraagd worden.

Een groep Kamerleden onder leiding van SGP-leider Kees van der Staaij heeft zich een jaar lang over de huisregels van de Tweede Kamer gebogen.  

Baudet: grillen van deskundigen

Forum-leider Thierry Baudet zat ook in de werkgroep. Hij vindt het invoeren van zogenoemde 'Senate hearings' bij hoorzittingen een belangrijk punt. "We kunnen deskundigen dan één op één ondervragen en ze als het ware grillen naar Amerikaans voorbeeld."

Nu worden de vragen van politici tijdens hoorzittingen geclusterd op thema en kunnen deskundigen daardoor vragen makkelijker omzeilen. In Amerika worden deskundigen één op één ondervraagd en 'onder de grill worden gelegd'. Zo werd Facebook-oprichter Mark Zuckerberg door het Amerikaanse Congres stevig ondervraagd over de privacyschandalen.  

Baudet ziet veel voordelen in zo'n soort hoorzitting: "Deskundigen kunnen gedwongen worden om iets te zeggen zonder dat ze zich kunnen verschuilen achter bloemrijk taalgebruik. Je kunt dan veel intensiever informatie uitwisselen. Het debat wordt ook veel transparanter."

Spelregels Tweede Kamer

  • Net als op het voetbalveld gelden spelregels in de Tweede Kamer. Dat heet het Reglement van Orde. Het bestaat sinds 1815.
  • Daarin is de werkwijze vastgelegd. Maar af en toe moet die even worden afgestoft, zoals ook op het sportveld, om het spel goed te kunnen blijven spelen.
  • Het is alweer 25 jaar geleden dat reglement voor het laatst helemaal werd doorgelicht.
  • In de tussentijd zijn er wel wat kleine dingen aangepast. Zo kregen burgers in 2006 bijvoorbeeld de mogelijkheid om via een burgerinitiatief onderwerpen op de Kameragenda te krijgen.
  • En sinds 1997 staat de profielschets voor de Kamervoorzitter in het Reglement.
  • Sinds 2004 kunnen Kamerleden een spoeddebat aanvragen.  

Debattenberg 

De commissie wil ook de debattenberg aanpakken.De agenda van de Tweede Kamer is overvol. "Het kan niet meer zo zijn dat we een spoeddebat gaan voeren over iets wat anderhalf jaar geleden in de krant stond", zegt Van der Staaij. 

De commissie ziet een 'onevenwichtige verhouding' tussen de debatten in de grote zaal en die in de kleinere zalen, waar de Kamerleden vergaderen in specialistische commissies.

In die kleinere zalen worden ook belangrijke zaken besproken, maar de focus ligt toch te veel bij de plenaire zaal, constateert de commissie. Kamerleden vragen daar vaak debatten aan en brieven van de regering, wat leidt tot 'een stapeling van procedures en een 'weinig efficiënte' werkwijze.

Levendiger vragenuurtje

Het bekendste moment van de vergaderweek van de Kamer, het dinsdagse vragenuur, kan volgens de werkgroep levendiger. Nu kan een Kamerlid een aantal vragen afvuren op een minister of staatssecretaris, die daarna de kans krijgt om te antwoorden. Als ze sneller en korter de beurt krijgen, zouden ze beter op elkaar kunnen reageren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore