Ga naar de inhoud
Veel voorkomend probleem

Minister wil snelle aanpak van schimmel- en vochtproblemen in huurhuizen

Priscilla heeft veel last van schimmel in haar huis in Den Haag,

Het is een probleem waar 1 op de 5 Nederlanders last van heeft: schimmel in huis. Minister Kajsa Ollongren wil dat verhuurders zo snel mogelijk met concrete maatregelen komen om schimmel- en vochtproblematiek in woningen aan te pakken.

Dit najaar bespreekt de minister de maatregelen met alle betrokken partijen, schrijft ze in een brief die vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Vooral oudere woningen 

Uit een enquête onder bewoners bleek eerder dit jaar dat 19 procent van alle Nederlanders last heeft van vocht en schimmel. Vooral huurders van oudere woningen ervaren overlast.

Reden waarom de politiek onder aanvoering van SP-Tweede Kamerlid Sandra Beckerman om actie van de minister heeft gevraagd.

Extra inspanning

De minister schrijft nu dat wonen in een goed huis in een prettige omgeving een van haar beleidsprioriteiten is. ''Iedereen wil in een huis wonen dat vrij is van hinderlijk vocht en schimmel. Het succesvol aanpakken, lukt alleen als alle betrokken partijen gezamenlijk een extra inspanning leveren. Daar zet ik me vol voor in'', aldus de minister.

Zij is onder meer in gesprek met de koepel van woningcorporaties Aedes, de organisatie van particuliere verhuurders Vastgoed Belang, de GGD, de Woonbond en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Priscilla en haar kinderen worden ziek van de schimmel in hun huurhuis

01:23
Vorig jaar liet Priscilla zien hoe de schimmel haar huis had aangetast.

Uiteen

Volgens de minister bestaat er geen aanpak die voor alle problemen een oplossing biedt. Daarvoor lopen de oorzaken van vocht- en schimmelproblematiek teveel uiteen. Soms zijn er bouwkundige problemen die zo snel mogelijk moeten worden opgelost.

Grondwaterstand of afwatering kunnen ook oorzaken zijn. Tenslotte kan het gedrag van bewoners, bijvoorbeeld op het gebied van ventilatie, ook bijdragen aan het verminderen van het probleem.

Met haar aanpak wil minister Ollongren zich nu vooral richten op de huurwoningen in de 44 grootste steden. Het gaat dan om steden waar meer dan 25 procent van de huurders aangeeft last te hebben van vocht of schimmel. In Haarlem is volgens de minister het probleem het grootst. Daar ondervindt 40 procent van de sociale en 37 procent van de particuliere huurders overlast.

Niet op de kaart

Overigens zijn er in Nederland ook nog altijd gemeenten waar het schimmelprobleem niet op de kaart staat. Huurdersorganisaties hebben er geen aandacht voor gevraagd.

Gevolg is dat het probleem niet wordt meegenomen in het maken van prestatieafspraken met verhuurders. Afgesproken is nu dat de Woonbond actie gaat ondernemen richting huurders.

Landelijke
Lees ook:
Landelijke aanpak vocht en schimmel in huizen