Ongedierte rukt op

'Ratten- en muizeninvasie op komst, maar overheid is nog te laks'

29 oktober 2019 14:45 Aangepast: 29 oktober 2019 15:37
Beeld © Thinkstock

Het meeste gif wordt straks verboden voor particulieren, maar de overlast van ratten en muizen wordt alleen maar erger in dorpen en steden, stellen deskundigen en het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD). Dat maant de overheid tot spoed. "Die moet snel actie ondernemen om veel grotere ellende te voorkomen."

Vanaf 2023 is het gebruik van ratten- en muizengif voor particulieren grotendeels verboden. Veel oude boerderijen zullen de komende jaren worden gesloopt, waardoor veel ratten en muizen richting de dorpen trekken. En in steeds meer gemeenten wordt afval minder vaak opgehaald.

Groeiende plaag

Het zijn ontwikkelingen die onze ratten-en muizenplagen de komende jaren alleen maar groter zullen maken, zegt Bastiaan Meerburg. Hij is expert dierplagen en directeur van het onafhankelijk Kennis -en Adviescentrum Dierplagen (KAD).

"De overheid moet dus met alternatieven en beleid komen om een invasie van ongedierte in dorpen en steden te voorkomen", zegt Meerburg. "Regeren is vooruitzien."

De zwarte rat is bezig met een opmars De zwarte rat is bezig met een opmars

Oproep

Hij doet deze oproep naar aanleiding van een brief die staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) gisteravond naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De VVD had vragen gesteld over de aanpak van muizen en ratten. 

"Ik neem de signalen voor een mogelijke toename van het aantal ratten en muizen serieus", schrijft de staatssecretaris in die brief. Ze wil eerst een evaluatie van het afgelopen beleid afwachten om vervolgens met een verdere vervolgaanpak te komen.

Het kabinet ziet vooral veel in preventie en voorlichting van burgers.

'Er is geen tijd te verliezen'

Maar volgens de expert dierplagen is er veel meer nodig om te voorkomen dat de ratten- en muizenproblematiek in steden en dorpen niet uit de hand loopt. En is er geen tijd te verliezen, waarschuwt Meerburg. 

"Ik zie vooral een afwachtende houding vanuit de overheid. En die zie ik eigenlijk al jaren. Preventie (zoals bijvoorbeeld het opruimen van voedsel) is belangrijk, maar daarmee kom je er niet. Als er niets gebeurt en je niet met duidelijke alternatieven komt en een visie hebt, worden de ratten- en muizenplagen alleen maar groter. Helemaal als particulieren straks veel soorten gif niet meer mogen gebruiken."

Ratten- en muizengif: Wat gaat er veranderen?

  • Rodenticiden is de verzamelnaam van de middelen waarmee knaagdieren gedood worden.
  • Er zijn 2 soorten: anticoagulanten (gif verstoort de bloedstolling) en alfachloralose (dit middel verstoort het zenuwstelsel van de dieren).
  • Vanaf 2023 gaat de rem op de anticoagulanten voor particulieren. Alleen bedrijven mogen dat nog gebruiken.
  • Middelen op basis van alfachloralose blijven wel grotendeels beschikbaar voor particulier gebruik. het nadeel van deze middelen is dat de dieren sneller het effect van dit middel doorhebben en ze dus niet zo snel tot zich nemen.
  • Het RIVM komt eind dit jaar met een evaluatie van de rattenbestrijding door gemeenten.
  • De meest voorkomende ziekte die mensen kunnen oplopen door de rat is de ziekte van Weil, die kan zorgen voor hoge koorts en lever- en nierproblemen. 

Zwarte rat

Nu al kampen veel gemeenten en steden met overlast van ratten. Dat is niet alleen smerig, maar ratten kunnen ook een gevaar vormen voor de gezondheid.

"De zwarte en bruine rat is bezig met een opmars. Vanuit steeds meer gemeenten worden plagen gemeld. In deze komende maanden zijn de problemen het grootst omdat de dieren met de kou naar de huizen en stallen trekken."

Op tijd tot inkeer

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen heeft al besloten dat in 2023 het meeste gif voor muizen en ratten verboden is voor particulieren. "Bij een plaag kan een particulier straks zelf alleen nog vallen of klemmen plaatsen. Alleen professionele bedrijven kunnen straks nog het gif gebruiken. Die bedrijven zijn duur en zal dus niet iedereen dit doen. En zo zal de overlast alleen maar verder toenemen."

"Ik hoop dat de overheid op tijd tot inkeer komt", zegt Meerburg. "Maak het bijvoorbeeld verplicht dat mensen die een plaag hebben, ook echt actie ondernemen. De overheid moet daarin veel meer de regie op zich nemen." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Invasie van ratten en muizen: 'Ze dringen je huis binnen en vreten zelfs je dekbed aan'

Ook meer toezicht op het beleid van gemeenten, is noodzakelijk. Veel gemeenten laten het namelijk afweten, vindt Meerburg. "Je ziet heel grote verschillen tussen gemeenten. De gemeente Oss is bijvoorbeeld heel fanatiek in de aanpak van ongedierte in bijvoorbeeld plantsoenen en bij mensen thuis, maar veel andere gemeenten niet. De overheid zal daarin veel meer een sturende functie moeten zijn."

Stalbranden

Volgens de expert is de overheid wel heel actief om het aantal stalbranden omlaag te krijgen. De branden kunnen veroorzaakt worden door knaagdieren en dus is een goede aanpak prioriteit voor de overheid.

Boeren moeten nu verplicht afspraken maken hoe zij ongedierte aanpakken. Daardoor zal het aantal stalbranden flink omlaag moeten kunnen, is de gedachte.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore