Misstanden adoptie

Meldpunt krijgt in 1 maand al 150 'schrijnende verhalen' van gedwongen adoptie

29 oktober 2019 07:05
Tussen 1956 en 1984 zijn ongeveer 15.000 kinderen overgedragen aan adoptieouders.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid is verrast door het grote aantal meldingen van moeders die onder druk hun kind moesten afstaan. Sinds 1 oktober zijn er al meer dan 150 meldingen binnengekomen, zegt een woordvoerder. "Veel verhalen zijn schrijnend. Sommige moeders delen na jaren van stilzwijgen voor het eerst hun verhaal."

Op 1 oktober opende minister Sander Dekker het meldpunt Gedwongen Adoptie. Het meldpunt is onderdeel van een groot onderzoek naar misstanden bij binnenlandse adoptie van 1956 tot 1984.

Duizenden vrouwen de dupe

In die periode werden naar schatting duizenden vrouwen gedwongen afstand te doen van hun kind, bijvoorbeeld omdat ze niet getrouwd waren. Tot op de dag van vandaag durven sommige moeders daar niet over te praten omdat ze zich schamen.

De overheid wil meer duidelijkheid over de situaties van de afstandsmoeders en hun kinderen, maar ook over de rol van de overheid. Het meldpunt moet die geven.

'Heel veel meldingen'

"In de korte tijd hebben we al ruim 150 meldingen binnen gekregen. Iedere dag melden zich weer nieuwe gevallen. Zoveel hadden we niet verwacht", zegt Miral Scheffer, woordvoerder van het meldpunt. 

"Een speciaal team behandelt de telefoontjes en tikt verhalen op. De mensen die reageren kunnen ook doorverwezen worden naar instanties, zodat ze professionele hulp kunnen krijgen."

Gedwongen adoptie

  • Tussen 1956 en 1984 zijn ongeveer 15.000 kinderen overgedragen aan adoptieouders, blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit.
  • Hun ouders zijn daartoe weliswaar formeel niet gedwongen, maar soms wel onder grote druk gezet, concludeerden de onderzoekers.
  • Het doel van het meldpunt, dat 1 oktober door minister Dekker geopend werd, is om zoveel mogelijk persoonlijke verhalen te verzamelen van mensen die betrokken zijn geweest bij deze adopties.
  • Dit soort persoonlijke verhalen moeten de basis vormen bij het onderzoek naar de aansprakelijk van overheidsinstanties in die tijd.

Vaak schrijnend

De verhalen zijn vaak schrijnend. "Sommige moeders doen voor het eerst hun verhaal. Ze hebben al die jaren niet durven praten, maar nu doorbreken ze het stilzwijgen. We hopen dat meer vrouwen dat doen."

Maar ook kinderen die werden afgestaan melden zich. "Zij zijn bijvoorbeeld op zoek naar hun biologische moeder."

'Niet meer mijn leven'

Ook afstandsmoeder Trudy Scheel- Gertsen (73) doorbrak het stilzwijgen. Aan RTL Nieuws vertelde zij eerder dat ze op haar 22ste haar kind moest afstaan omdat ze ongehuwd zwanger was geraakt. 

"Ik was heel verdrietig en mijn leven was mijn leven niet meer", zei ze in een eerder interview tegen RTL Nieuws.

Verhalen verzamelen

Het meldpunt blijft tot juni volgend jaar in de lucht. "We zijn nu bezig om de verhalen te verzamelen. Om een beeld te krijgen wat er is gebeurd en om een beter beeld te krijgen om hoeveel moeders en kinderen het gaat. Als we daarmee klaar zijn kijken we verder."

Er wordt dan bijvoorbeeld gekeken of de moeders recht hebben op een schadevergoeding. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minister Dekker opent meldpunt voor gedwongen adoptie

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore