Uitsluiting voorkomen

Vrees voor wet vrijwillige ouderbijdrage: 'Dit is het einde van tweetalig onderwijs'

31 oktober 2019 18:00 Aangepast: 31 oktober 2019 18:16
Het Tabor College in Hoorn.

Zorgen bij middelbare scholen die tweetalig onderwijs aanbieden. Dat komt door een wetsvoorstel van GroenLinks en SP. Die partijen willen dat de bijdrage van ouders aan een school altijd vrijwillig moet zijn, zodat niemand meer kan worden uitgesloten. "Maar dan kunnen wij de kosten voor deze opleiding niet meer betalen", zeggen de scholen.

De 137 middelbare scholen in Nederland die tweetalig onderwijs aanbieden, vrezen dat ze daar niet mee kunnen doorgaan als de wet wordt aangenomen. Zij vragen namelijk vaak een bijdrage aan ouders die niet vrijwillig is.

Dat doen ze om bijvoorbeeld extra lessen, studiemateriaal, examens en excursies van te betalen.

Vrees voor het einde

Het Tabor College in Hoorn vraagt bijvoorbeeld jaarlijks een verplichte gemiddelde bijdrage van ruim 400 euro aan ouders voor het volgen van de tweetalige stroming. Hans Nijdeken, voorzitter van het College van Bestuur, denkt dat ouders dat geld niet zullen betalen als het vrijwillig wordt.

"Op het moment dat ouders niet meer verplicht hoeven te betalen, zal een deel van de ouders dat ook niet meer doen. En dan kunnen wij de kosten voor deze opleiding niet meer betalen." Nijdeken vreest dat als de nieuwe wet doorgaat dat het einde van tweetalig onderwijs is.

Wiskunde in het Engels: 'Later studeren in het buitenland'

Beelden van het Tabor College in Hoorn, waar leerlingen kunnen kiezen: regulier of tweetalig onderwijs? Tweetalig is duurder.

De indieners van de wet, Lisa Westerveld (GroenLinks) en Peter Kwint (SP), denken dat de problemen mee zullen vallen. Kwint: "Het enige dat wij zeggen met deze wet is dat je niet mag worden uitgesloten als je de ouderbijdrage niet betaalt. Ook niet voor tweetalig onderwijs."

Steun voor wet

Onderwijs- en kinderrechtenorganisaties zoals de Algemene Onderwijsbond, Defence for Children en Ouders & Onderwijs roepen Kamerleden op de wet van GroenLinks en SP te steunen. 

Lobke Vlaming van Ouders & Onderwijs: "We willen dat het verboden wordt dat scholen kinderen uitsluiten van activiteiten op het moment dat de ouderbijdrage niet is betaald. Dat betekent dus dat iedereen mee kan op schoolreis. Dat we geen kinderen meer in de klas achterlaten en dat het onderwijsprogramma van scholen voor iedereen toegankelijk is, ongeacht of de vrijwillige ouderbijdrage wel of niet is betaald."  

'Hoe rijk je ouders zijn'

Maar het wetsvoorstel treft volgens de scholen alle onderwijsstromingen die extra gevolgd kunnen worden. Niet alleen het tweetalig onderwijs, maar bijvoorbeeld ook scholen met extra sportactiviteiten en zogeheten Technasia, waar extra aandacht is voor techniek.

Volgens SP'er Kwint is het probleem juist dat die extra onderwijsvormen niet overal gratis zijn. "Het moet niet afhangen van hoe rijk je ouders zijn of jij beter Engels kan leren of niet. Dat kunnen ook kinderen uit een arm gezin zijn en die moeten ook gewoon naar tweetalig onderwijs kunnen."

Peter Kwint van de SP Peter Kwint van de SP

Het Tabor College erkent dat zo'n extra bijdrage een drempel kan zijn voor ouders. Maar bestuursvoorzitter Nijdeken benadrukt ook dat er in de voorlichting duidelijk bij wordt gezegd dat er regelingen zijn voor ouders die het niet kunnen betalen.

Van de ongeveer 700 leerlingen op zijn school maken daar nu ongeveer 10 tot 15 kinderen gebruik van. "Wij vinden dat iedereen zijn talent moet kunnen volgen, en als geld een probleem is, dan gaan we dat oplossen", zegt Nijdeken.

Geworstel

In Hoorn gaan de vwo-leerlingen die tweetalig onderwijs volgen aan het einde van hun schooltijd met z'n allen naar New York. Een 'once in a lifetime opportunity', grapt Nijdeken met een knipoog naar het Engelstalige onderwijs.

Daar zou je bijvoorbeeld op kunnen bezuinigen, denken de indieners van de wet, als dat de grond is op basis waarvan kinderen de bijdrage niet kunnen betalen. "Ja, we zouden ook alleen naar Londen kunnen gaan", geeft Nijdeken toe. Maar dat zou volgens hem over zes jaar verspreid de kosten niet heel veel naar beneden brengen.

'Eerst bewijzen'

Op dit moment ligt de initiatiefwet bij de Tweede Kamer. Minister Slob en veel partijen in de Kamer vinden dat kinderen nooit uitgesloten mogen worden van activiteiten op school als hun ouders de bijdrage niet kunnen betalen.

Ze worstelen wel met vraag hoe het moet met bijvoorbeeld de tweetalige scholen. Ze willen daarom dat de SP en GroenLinks eerst bewijzen dat de wet het voortbestaan van deze scholen niet in de weg zit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ook middelbare scholen willen niemand meer uitsluiten: 'Ouderbijdrage is vrijwillig'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore