Brexit

Johnson wil verkiezingen op 12 december, zet druk op Labour

24 oktober 2019 19:02 Aangepast: 24 oktober 2019 19:20
Boris Johnson tijdens de stemming over de brexitwet in het Lagerhuis, op 22 oktober. Beeld © AFP

De Britse premier Boris Johnson wil verkiezingen op 12 december, om uit de impasse in het parlement over de brexit te komen. Hij voert de druk op Jeremy Corbyn, leider van de Labourpartij, flink op.

"Het is tijd dat de oppositie zich durft bloot te stellen aan het oordeel van onze gezamenlijke baas, het volk van het Verenigd Koninkrijk", zegt Johnson tegenover de BBC.

Johnson heeft de steun nodig van twee derde van het Lagerhuis om verkiezingen te kunnen uitschrijven. De regering zal het plan maandag in stemming brengen in het Lagerhuis. 

Voorwaarde Johnson

Als het parlement instemt met het verzoek om verkiezingen, dan zal de regering proberen om de wetgeving rondom uittreding uit de EU nog voor de verkiezingen te laten behandelen.

De deal zelf werd deze week goedgekeurd in het parlement. Het in drie dagen behandelen van de wetgeving rond de brexit werd alleen afgekeurd door het parlement, waardoor de brexitdeadline van 31 oktober onhaalbaar lijkt. De parlementariërs willen meer tijd om de wet te bestuderen.

Johnson zegt nu: dat kan, maar dan alleen als er ook verkiezingen komen. Op die manier, zo redeneert Johnson, wordt de brexit sowieso geregeld. Of het parlement werkt mee en keurt zijn plan goed. Of er komen verkiezingen, waarbij hij hoopt op een meerderheid om vervolgens alsnog zijn brexitplan te laten goedkeuren. 

Uitstel van EU

Johnson heeft de EU al om uitstel gevraagd, daartoe gedwongen door een wet die in het Lagerhuis is aangenomen om een brexit zonder deal te voorkomen. Het is nog niet duidelijk of dat uitstel er komt, maar Johnson gaat daar wel van uit.

Als het parlement meegaat in zijn plan, dan heeft het overigens maar kort de tijd om de brexitwet te behandelen. Om verkiezingscampagne te kunnen voeren, wordt het parlement op 6 november ontbonden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Brexitwet in 'vagevuur': geeft EU uitstel en komen er dan Britse verkiezingen?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore