Politiek

EU discussieert over derde keer brexituitstel

25 oktober 2019 05:54 Aangepast: 25 oktober 2019 10:37
Premier Boris Johnson. Beeld © AFP

Hoe lang wordt het brexituitstel precies? Over die vraag vergaderen de EU-ambassadeurs in Brussel. Zij komen vanochtend bij elkaar, om te overleggen of de Britten voor de derde keer uitstel krijgen voor hun vertrek uit de Europese Unie.

De reden dat de Britten voor de derde keer uitstel nodig hebben om met een deal uit de EU te kunnen stappen, is een politieke nederlaag voor premier Boris Johnson eerder deze week. Zijn plan om het vastleggen van de brexitdeal in Britse wetgeving in sneltreinvaart af te handelen, werd geblokkeerd in het Britse Lagerhuis. 

Tot 31 januari 2020?

"Dat de brexitdatum moet worden verschoven, daarover zijn EU-landen het wel eens", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Maar een datum moet nog worden ingevuld. Of toch meerdere data? En welke voorwaarden worden aan het uitstel verbonden?"

EU-president Tusk heeft de EU-landen geadviseerd om de brexit uit te stellen tot 31 januari 2020. Dat uitstel is flexibel: gaan de Britten eerder akkoord met een deal, dan kunnen ze eerder vertrekken. De meeste EU-landen voelen voor het uitstel tot eind januari, maar Frankrijk dringt aan op een kortere deadline.  

Het is nog niet zeker of de EU vandaag ook al echt een besluit neemt, zeggen insiders. Het besluit kan ook naar maandag worden verschoven.

Verkiezingen

Nu de brexitdatum opnieuw wordt verschoven, zijn er grofweg twee scenario's voor wat er dan verder gebeurt.  

Premier Johnson wil verkiezingen, zo kondigde hij gisteren aan. Als het parlement daarmee instemt, dan zullen die plaatsvinden op 12 december. Of dat zal gebeuren, is de vraag want er moet een meerderheid van twee derde van het Lagerhuis voor zijn. 

Met de verkiezingen hoopt Johnson de meerderheid in het Lagerhuis terug te winnen. Die verloor hij op het moment dat hij 21 leden van de Conservatieve Partij uit de partij zette toen zij zich tegen hem keerden begin september. Zij maakten het mogelijk om een wet aan te nemen die Johnson verplichtte om vorige week uitstel te vragen bij de EU, omdat er nog geen goedgekeurde deal lag.

Door deze wet moest Johnson zaterdag al, nadat het Lagerhuis had besloten om de deal nog niet goed te keuren, een brief met verzoek om uitstel naar de EU sturen.

Of toch de brexit regelen

Een andere mogelijkheid is dat Johnsons brexitwetgeving in een rustiger tempo alsnog door het parlement wordt geloodst. 

Want hoewel het parlement niet instemde met de behandeling van de brexitwet in een noodvaart, is het niet uitgesloten dat er - als puntje bij paaltje komt - uiteindelijk toch een zeer krappe meerderheid in het parlement is vóór de brexitwet.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore