De plotselinge reis naar Thailand van minister Grapperhaus om daar te pleiten voor coffeeshophouder Johan van Laarhoven kostte het ministerie een slordige 10.000 euro aan vliegtickets.
Het ministerie was per ticket 2.856 euro kwijt, plus nog honderden euro's aan luchthavenbelastingen en toeslagen.
Omdat er twee ambtenaren met minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) in de business class van KLM meereisden, kwam de totale rekening uit op 9.799,98 euro, blijkt uit het declaratieoverzicht van het ministerie. Ministers en staatssecretarissen mogen business class reizen als de reis langer duurt dan 6 uur, wat naar Bangkok het geval is.
Het regeringstoestel, dat ook voor dit soort reizen gebruikt kan worden, was geen optie, 'deze was bezet', laat een woordvoerder van het ministerie weten. Dat was overigens niet per se goedkoper geweest, voegt hij nog toe.
Geen vroegboekkorting
Het ministerie betaalde ook compensatie voor de CO2-uitstoot van 18,54 ton die het retourtje Bangkok per reiziger veroorzaakte. Bij elkaar ging dat om een bedrag van 51,90 euro. Aan reserveringskosten voor reisbureau VCK was het ministerie in totaal 120 euro kwijt.
De rekening had een stuk lager kunnen uitvallen, als er eerder was geboekt. Dan was maximaal 6681 bespaard, staat op de factuur. Duurder had overigens ook nog gekund: 2.142,60 euro. Eerder boeken was niet mogelijk, laat de woordvoerder weten, omdat dit pas kon ‘toen duidelijk was wanneer de premier van Thailand minister Grapperhaus kon ontvangen’.
Hotelrekening naar ambassade
Het reisje kostte de Nederlandse belastingbetaler overigens meer dan 10 duizend euro, want minister Grapperhaus moest ondanks zijn drukke programma toch ook zo af en toe slapen.
Wat het hotel kostte, is alleen nog onduidelijk. Het werd geboekt door de ambassade, en die reageerde niet direct op vragen van RTL Z.
In opdracht Kamer
Grapperhaus vertrok op 22 augustus halsoverkop naar Thailand, waar hij uiteindelijk ruim 48 uur was. De reis was op verzoek van de Tweede Kamer, die vond dat Grapperhaus meer moest doen voor Van Laarhoven, die tot 103 jaar gevangenisstraf is veroordeeld. Daarvan moet hij er 20 jaar uitzitten.
Hij kwam in die benarde situatie door grove fouten van het Nederlandse OM, oordeelde de Nationale Ombudsman. De coffeeshophouder kwam namelijk pas in beeld bij de Thaise opsporingsautoriteiten na herhaalde rechtshulpverzoeken van hun Nederlandse collega's, die onderzoek deden naar mogelijk witwassen van drugsgeld.
Vrouw ook veroordeeld
Maar ze hadden kunnen weten dat Thailand zelf ook onderzoek zou doen, met mogelijk buitenproportioneel hoge straffen als uitkomst. Dat was precies wat er gebeurde en tot overmaat van ramp werd Van Laarhovens Thaise vrouw, die in Nederland getuige was en geen verdachte, ook vervolgd. Zij kreeg twaalf jaar cel.

Uiteindelijk sprak Grapperhaus een kleine drie kwartier met de Thaise premier. De uitkomst daarvan was volgens hem bemoedigend, de Thai staan 'open voor een oplossing in de zaak', zei hij na afloop.
Wat die oplossing is, daar wordt sindsdien over onderhandeld. Vanwege het 'diplomatieke karakter' wordt verder niets gezegd over de gesprekken, kondigde Grapperhaus destijds al aan.