Actie gestart

Onrust binnen Partij voor de Dieren: leden boos op partijbestuur

20 oktober 2019 14:09
Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren. Beeld © ANP

Leden van de Partij voor de Dieren maken zich zorgen om de ontwikkelingen binnen de partij. Ze zijn boos dat voorzitter Sebastiaan Wolswinkel - die pleitte voor een open discussie over de koers van de partij - door het bestuur is ontslagen en eisen een extra congres om dat aan te kaarten.

De groep leden - naar verluidt vooral jongeren - is op internet een actie gestart. Als 10 procent van de leden daarmee instemt, kan het extra congres er komen.

Bevoegdheid van congres

De initiatiefnemers zeggen te betwijfelen of het bestuur wel het recht had om Wolswinkel, die pleitte voor meer transparantie en interne discussie, aan de kant te schuiven. Het ontslag van bestuursleden zou een bevoegdheid zijn van het partijcongres, het hoogste orgaan van de vereniging. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Partij voor de Dieren royeert voorzitter

De groep wil op het congres hoor en wederhoor toepassen. "Het besluit van het partijbestuur kan dan worden bekrachtigd of vernietigd door het orgaan dat daartoe bevoegd is", staat bij de petitie.

Ondemocratisch

"Duidelijk is dat het partijbestuur met vuur heeft gespeeld door de gekozen voorzitter af te zetten", zegt Ron Kragten van de Haagse redactie van RTL Nieuws. "Deze voorzitter wilde een open discussie over de koers van de partij. Dat sprak veel leden aan. Die discussie is nu de kop ingedrukt. Terecht vinden veel leden dat ondemocratisch. Of ze hun zin gaan krijgen, moet nog blijken, maar als dat niet het geval is zullen waarschijnlijk veel mensen de partij de rug toe keren."

Femke Merel stapte uit de Tweede Kamer-fractie Femke Merel stapte uit de Tweede Kamer-fractie

Interimvoorzitter Ruud van der Velden is van mening dat het bestuur wel stappen mocht ondernemen tegen Wolswinkel. Verder zegt hij dat het bestuur afwacht of het extra partijcongres er komt. "We hebben daar helemaal geen probleem mee." Hij noemt het wel zwak dat de initiatiefnemers anoniem optreden en zegt dat Wolswinkel zelf zijn royement kan aanvechten bij een onafhankelijke commissie van de partij.

Rommelt al langer

Het rommelt al langer binnen de partij. In de zomer vertrok Femke Merel van Kooten na onvrede uit de Tweede Kamer. Zij spreekt over een angstcultuur binnen de partij. Het vertrek van Marianne Thieme als partijleider eerder deze maand staat volgens de PvdD los van de onrust en discussie binnen de partij.

Uit een peiling van Maurice de Hond bleek vanochtend dat de onrust de Partij voor de Dieren weinig goed doet. Als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, komt de partij volgens De Hond uit op vier zetels. Vorige week waren dat er nog zeven. De partij heeft vijf zetels in de Tweede Kamer.

Marianne Thieme: van dierenrechten tot vrouwenrechten

Bij haar vertrek uit de Partij voor de Dieren maakten wij deze video over Marianne Thieme.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore