Inspecteurs gaan op pad

Handhaving verbod rookruimtes gaat 1 april in: boetes tot 4500 euro

18 oktober 2019 15:43 Aangepast: 18 oktober 2019 16:26
Vanaf 1 april gaan inspecteurs boetes uitdelen.

Het verbod op rookruimtes in de horeca wordt vanaf 1 april daadwerkelijk gehandhaafd. Overtreders kunnen dan een boete van 600 euro krijgen. Bij meer overtredingen kan het boetebedrag stijgen tot 4500 euro.

De Hoge Raad oordeelde eind vorige maand dat alle rookruimtes in de horeca verboden zijn. De uitzondering die tot nu toe gold, is ongeldig, luidde het vonnis.

Per 1 april boetes

Blokhuis liet toen al weten dat NVWA-inspecteurs niet direct zou gaan controleren. "Handhaving van het verbod is praktisch niet van de ene op de andere dag in te zetten", zei hij toen.

Vandaag laat de staatssecretaris weten dus vanaf 1 april 2020 te beginnen met handhaven en het uitdelen van boetes. "De startboete is 600 euro voor een eerste overtreding. Die gaat naar 4500 euro als een ondernemer meerdere keren in een bepaalde periode betrapt wordt door een inspecteur van de NVWA."

'Dubbel gevoel'

De uitspraak van de Hoge Raad was een tegenvaller voor de horecasector, die met Blokhuis had afgesproken vanaf 2022 een einde te maken aan rookruimtes. Ook Blokhuis sprak vorige maand over een 'dubbel gevoel'.

Horeca Nederland laat weten in een reactie: "Het is nog steeds zuur dat rookruimten eerder dicht moeten dan 1 juli 2022, wat we aanvankelijk hadden afgesproken. Maar we zijn tevreden dat de staatssecretaris gehoor heeft gegeven aan onze dringende oproep om de handhaving niet eerder dan 1 april 2020 te laten beginnen", zegt Robèr Willemsen. 

Andere rookruimtes

In de Tweede Kamer, gemeentehuizen en andere kantooromgevingen bestaan rookruimten die niet worden getroffen door de Hoge Raad uitspraak. Die rookruimten zijn dus officieel nog wel toegestaan.

De staatssecretaris heeft nu ook bekendgemaakt dat hij er werk van gaat maken om die rookruimten eerder te sluiten. Het streven is 2021 voor (semi)overheidsgebouwen en 2022 voor de rest van het bedrijfsleven.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore