Ga naar de inhoud
70 slachtoffers

Kamer geschokt door burgerdoden bij Nederlands bombardement op Irak

Een Nederlandse F16.

Kamerleden willen opheldering over een bombardement in Irak waarbij door een Nederlandse bom 70 doden zouden zijn gevallen. Politici wisten van niets omdat Defensie niet hoeft prijs te geven hoeveel slachtoffers er door Nederlandse bommen vallen.

Nederland maakte in 2015 deel uit van de internationale coalitie in de strijd tegen terreurorganisatie IS. Volgens de NOS en NRC Handelsblad zijn bij een bombardement uitgevoerd door een Nederlandse F-16 op een autobommenfabriek van IS in Irak 70 burgers omgekomen in 2015.

Veiligheidsredenen

Het ministerie van Defensie wil betrokkenheid bij het bombardement niet bevestigen of ontkennen. Defensie hoeft om veiligheidsredenen niet prijs te geven welke IS-doelen in Irak zijn aangevallen en hoeveel slachtoffers door de Nederlandse bommen zijn gevallen. Landen als de Verenigde Staten, Australië en Groot-Brittannië geven wel beelden en andere details vrij van hun aanvallen.

 Minister Bijleveld laat aan RTL Nieuws weten 'wel bereid te zijn om te onderzoeken of meer transparantie in bredere zin', mogelijk is. 

Verschillende partijen in de Tweede Kamer hebben geen goed woord  over dat jarenlang van niets wisten. "We wisten van de aanval, maar verder wisten we niets. Als er zoveel burgerdoden zijn gevallen, is dat verschrikkelijk", zegt Salima Belhaj van D66.

Maximale transparantie

Een aantal Kamerleden heeft tijdens een eerder debat specifiek gevraagd naar burgerslachtoffers. "Ik wil dat er zo snel mogelijk maximale transparantie komt. Dat verzacht niet de pijn, maar dan kun je wel tot op de bodem uitzoeken wat er is gebeurd en kunnen we lessen trekken. En dan kunnen we de nabestaanden schadevergoedingen verlenen."

'Bombardement
Lees ook:
'Bombardement Nederlandse F-16 zorgde voor 70 burgerdoden in Irak'

"Als dit klopt is het een groot en heftig verhaal. Nederland heeft recht op de waarheid", zegt SP’er Sadet Karabulut. "Dan heeft de minister een groot probleem." Ook GroenLinks reageert verontwaardigd:  "Ongelooflijk dat de Kamer nu pas via de pers hoort dat bij een Nederlandse aanval zo onthutsend veel burgerslachtoffers zijn gevallen." Net als Karabulut heeft Diks meermaals 'specifiek gevraagd' naar burgerslachtoffers.

Regeringspartij  ChristenUnie pleit al langere tijd voor meer transparantie over burgerslachtoffers na Nederlandse bombardementen. De VVD wil niet dat burgerslachtoffers kunnen worden herleid tot specifieke acties, omdat dan het gevaar bestaat dat individuele militairen daarop worden aangesproken.