Het personeelstekort van het Nederlandse leger wordt zo nijpend, dat er volgens vakbonden nog maar één serieuze oplossing is: meer mensen vanuit het buitenland aannemen. Nu is dat nog niet mogelijk, omdat een militair de Nederlandse nationaliteit moet hebben. Het ministerie van Defensie ziet daar niets in.
Vakbonden en belangenorganisaties in de veiligheidssector zijn verenigd in het samenwerkingsverband 'Coalitie voor Veiligheid'. Vandaag richten zij zich in een brief tot de Tweede Kamer vanwege het personeelstekort bij defensie. Dat schrijft De Telegraaf.

Creatieve oplossingen
Volgens voorzitter Marc de Natris van een van de beroepsorganisaties zijn er in de veiligheidssector de komende jaren tienduizenden mensen nodig.
"Alleen al defensie heeft jaarlijks een behoefte aan 3500 tot 4000 jongeren. Die moeten worden gevonden terwijl de organisatie al 9000 vacatures open heeft staan. Dat vraagt om creatieve oplossingen."
Momenteel moet iemand de Nederlandse nationaliteit hebben om militair bij Nederlandse leger te worden. D66 kwam vorige maand al met een voorstel om binnen Europa personeelsleden te gaan werven, maar wettelijk is dit nog niet mogelijk.

Reactie ministerie van Defensie
Het ministerie van Defensie ziet niets in het werven van militairen buiten de EU. Een woordvoerder zegt dat staatssecretaris Barbara Visser de Tweede Kamer net heeft toegezegd te onderzoeken of het werven van militairen binnen de EU mogelijk is.
''Verder kijkt defensie naar modernisering van het personeelsbeleid om de tekorten aan personeel aan te vullen. Daarbij wordt vooral gekeken naar vrouwen'', zegt de woordvoerder.
Werven in Zuid-Afrika, Suriname en Aruba
De Coalitie voor Veiligheid denkt overigens niet dat we vanuit Europa veel extra personeelsleden zullen vinden, omdat andere Europese landen ook met tekorten kampen.
Daarom kan defensie zich beter richten op landen buiten de EU die al wel met Nederland verbonden zijn, zoals Zuid-Afrika, Suriname en Aruba. Een oproep op sociale media in Zuid-Afrika leverde volgens de Coalitie voor Veiligheid al 1500 gegadigden op.
Andere Europese landen, zoals Groot-Brittanië, België en Frankrijk, laten buitenlanders vaak wel gewoon toe in het leger.