Schuldenproblematiek

In één oogopslag inzicht in al je schulden

18 oktober 2019 05:58 Aangepast: 21 oktober 2019 15:09
De website moet mensen met schulden helpen om het overzicht beter te bewaren. Beeld © iStock

Mensen met schulden krijgen meer inzicht in hun financiële situatie. Wie inlogt op de website schuldenwijzer.nl krijgt in één oogopslag inzicht in alle openstaande schulden bij deurwaarders. Dat moet hen helpen orde te scheppen in de financiële chaos.

Mensen met problematische schulden zijn vaak het overzicht kwijt hoe de financiën er precies voorstaan. Dat is lastig als zo iemand dan aanklopt voor hulp. "Dan ben je lang bezig om te achterhalen welke schuldeisers er zijn en welke beslagen er liggen op bijvoorbeeld salaris," zegt Marco Florijn van de vereniging van schuldhulpverleners NVVK.

Schuldeisers

Wie kampt met grote schulden heeft gemiddeld veertien schuldeisers. "Dan helpt het ontzettend om daar met een paar drukken op de knop een overzicht van te krijgen," zegt Florijn. Als de omvang en de ernst van het probleem sneller duidelijk is, kan ook sneller worden gewerkt aan een oplossing.

Deurwaarders

De schuldenwijzer is een initiatief van de gerechtsdeurwaarders. Burgers kunnen inloggen met hun digid om te zien hoe ze er financieel voor staan. Ook gerechtsdeurwaarders kunnen de informatie raadplegen. De bedoeling is dat in een later stadium ook andere invorderende instanties aanhaken, zoals het CJIB, DUO en de fiscus.

"Daarmee kunnen wij het onderscheid maken tussen mensen die niet willen betalen en die niet kunnen betalen," zegt gerechtsdeurwaarder Paul Otter. Als er echt niets te halen valt, heeft het weinig zin als de deurwaarder zo iemand blijft lastigvallen. Dan is doorverwijzing naar de schuldhulp een beter idee.

Blij

Het ministerie van Sociale Zaken is blij met het initiatief en heeft daarom subsidie gegeven voor de ontwikkeling van de schuldenwijzer. "Mensen met schulden missen vaak het overzicht over hun financiële situatie waardoor problemen verergeren," zegt staatssecretaris Van Ark. "Met de schuldenwijzer kunnen professionals sneller en beter schuldhulp verlenen."

Op de website schuldenwijzer.nl krijg je in één oogopslag inzicht in alle openstaande schulden bij deurwaarders. Op de website schuldenwijzer.nl krijg je in één oogopslag inzicht in alle openstaande schulden bij deurwaarders.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Jongeren met schulden hebben valse start'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore