School stapt naar rechter

Minister draait geldkraan Haga Lyceum dicht: 'Het is een guerilla-oorlog'

17 oktober 2019 17:25 Aangepast: 17 oktober 2019 18:05
Als het aan minister Slob ligt krijgt het Haga geen cent meer. Beeld © ANP

Minister Slob draait definitief de geldkraan van het omstreden Cornelius Haga Lyceum dicht omdat het bestuur volgens hem niet op tijd haar zaken op orde heeft. Een unieke straf, maar de islamitische school laat het er niet bij zitten en stapt naar de rechter. "Er is een guerilla-oorlog ontstaan tussen school en het kabinet."

"Alle leerlingen verdienen goed onderwijs in een veilige omgeving. De bestuurders van het Haga Lyceum weigeren daar aan mee te werken", zegt verantwoordelijk minister Arie Slob. 

'Van God los'

Daarom wil Slob geen cent meer geven aan de islamitische school. De school kreeg 107.000 per maand van de overheid, blijkt uit navraag.  

Het is het zoveelste hoofdstuk in de soap die al maanden duurt."Het is niet fijn om te doen, maar het is onvermijdelijk gezien alles wat er op deze school is gebeurd."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Haga Lyceum mist deadline minister Slob, bestuur blijft zitten

De school noemt de situatie van 'God los' en stapt naar de rechter, laat de directeur aan RTL Nieuws weten. Wat Slob vroeg was volgens de school 'niet haalbaar'.

Grote gevolgen

Een stap naar de rechter kan grote gevolgen hebben. "Zo'n rechtszaak kan met zich meebrengen dat de minister toch weer moet betalen aan de school", zegt Paul Zoontjens, hoogleraar onderwijsrecht aan de Universiteit Tilburg.

Minister Slob greep voor de zomer in op het Haga Lyceum omdat het bestuur volgens de Onderwijsinspectie de school en de leerlingen schade toebrengt. Het schoolbestuur zou onder meer optrekken met mensen die volgens de AIVD in extremistische kringen verkeren.

Nieuw bestuur 

Daarom eiste minister Slob dat er een nieuwe interim-bestuurder zou komen. Eigenlijk moest het oude schoolbestuur maandag al plaatsmaken voor interim-bestuurder Marcel Heuver. Minister Slob had de Amsterdamse middelbare school twee dagen respijt gegeven. Vandaag was de laatste deadline. 

Maar die deadline was onhaalbaar, stelt het schoolbestuur. De nieuwe bestuurder Heuver is namelijk geen belijdend moslim en daarom moest de school de statuten aanpassen, wat extra tijd kost. 

'Onvermijdelijk'

De minister vindt dat onzin en deelt daarom de unieke straf uit. Slob licht toe: "Keer op keer heeft de school niet gedaan wat we van ze vroegen. En als men de suggestie wekte dat ze wel iets deden, werd er niet geleverd wat ze moesten leveren. Dan blijft er niets anders over dan deze maatregel nemen. Niet fijn, maar wel onvermijdelijk."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Haga Lyceum daagt minister uit: 'Ik wil zijn gezicht zien als er geld uit Saoedi-Arabië komt'

Betekent dit echt dat de financiering per 1 december stopt? Hoogleraar Zoontjens heeft twijfels. "De minister heeft een daad gesteld zonder dat hij zich juridisch op stevige grond bevindt. Er lopen nog rechtszaken en de school zal ongetwijfeld ook weer een nieuwe zaak beginnen tegen dit besluit."

Hij vervolgt: "Die rechtszaken kunnen met zich meebrengen dat de minister toch weer moet gaan betalen. Het is de vraag of dit besluit zo goed gefundeerd is dat het overeind blijft bij de rechter." 

Docenten hebben zorgen

Directeur-bestuurder Söner Atasoy van het Haga heeft geen goed woord over voor het handelen van de minister. "Ik begrijp niet waarom de minister zo'n haast heeft. Het is niet zo dat de veiligheid van de kinderen in het geding is."  

Volgens Atasoy zijn er zorgen onder de leraren. "De situatie is niet leuk voor keihard werkende docenten. Ze hebben ernstige buikpijn. Wij verdienen dit niet." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore