Ga naar de inhoud
Stikstofproblemen

Renovatie Binnenhof definitief met een jaar uitgesteld

Premier Mark Rutte op het Binnenhof Beeld © ANP

Mede door de stikstofproblemen wordt de grote opknapbeurt van het Binnenhof een jaar uitgesteld. De renovatie had eigenlijk volgend jaar zomer moeten beginnen.

De verantwoordelijk staatssecretaris Raymond Knops schreef twee weken geleden al in een brief dat hij overwoog de start van de renovatie met een jaar uit te stellen tot de zomer van 2021.

Obstakels 

De stikstofproblematiek is een van de redenen voor de vertraging. De extra uitstoot moet gecompenseerd worden omdat er in de buurt van Den Haag natuurgebieden liggen. Het lijkt vooralsnog niet te lukken om dat te compenseren.

Ook zijn er andere obstakels die voor vertraging zorgen. Zo stelde de Tweede Kamer extra eisen waardoor het verbouwingsproces wordt vertraagd.

Grote opgave

Ook blijkt volgens Knops dat het regelen van 'voorzieningen voor ICT en audiovisuele middelen in de tijdelijke huisvesting een grote opgave is'. Daarnaast zorgt de krapte op de bouwmarkt dat 'levertijden van onderdelen lang zijn en de flexibiliteit op de markt beperkt is'.

Voor de verbouwing, met een geplande duur van 5,5 jaar, is zo'n half miljard euro gereserveerd. De verbouwing is hoognodig omdat de parlementsgebouwen verouderd en brandgevaarlijk zijn. De Tweede Kamer verhuist tijdelijk naar het oude ministerie van Buitenlandse Zaken bij het Centraal Station in Den Haag.

Hoofdpijndossier

De noodzakelijke renovatie van het Binnenhof is verworden tot een hoofdpijndossier van het kabinet. Het project liep al eerder ernstige vertraging op. Onder druk van Kamerleden werden de oorspronkelijk aangetrokken architecten weggestuurd. 

Architect
Lees ook:
Architect renovatie Binnenhof opzijgezet, krijgt 2,7 miljoen euro mee