Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Vrije dagen

Tweede Kamer: Nederlanders altijd vrij op 5 mei

16 oktober 2019 10:47 Aangepast: 16 oktober 2019 14:34
Archieffoto Beeld © ANP Foto

Bijna alle partijen in de Tweede Kamer willen dat 5 mei een vrije dag wordt. Op initiatief van VVD en D66 roept de Kamer premier Rutte op hiervoor met vakbonden en werkgevers afspraken te maken.

Bevrijdingsdag is een officiële feestdag, maar bij de meeste bedrijven is Bevrijdingsdag geen vrije dag. Het is wel zo dat in verschillende cao’s Bevrijdingsdag een keer in de vijf jaar een (doorbetaalde) vrije dag is.

De eerstvolgende keer is in 2020.

Zo veel mogelijk mensen vrij

Als het aan de Tweede Kamer ligt, gaat dat veranderen. De partijen brengen hun pleidooi bij de begrotingsbehandeling van Algemene Zaken naar buiten. Niet toevallig: volgend jaar is het 75 geleden dat ons land werd bevrijd.

"Vrijheid is wat ons bindt", licht Kamerlid Bas van ‘t Wout (VVD) het politieke initiatief toe. "Het is de voorwaarde voor het leven dat wij vandaag de dag leiden. En daar mogen we best bij stil staan". 

Een grote meerderheid van de Tweede Kamer ondersteunt het initiatief om zoveel mogelijk mensen vrij te geven. Het kabinet gaf eerder al eens aan een vrije dag op 5 mei 'wenselijk' te vinden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Suikerfeest of kerst? Bij deze bedrijven kies je een vrije dag

Niet aan de politiek

Dat betekent niet dat 5 mei standaard een vrije dag wordt. In ons land gaat de politiek namelijk niet over extra vrije dagen. Dat is een zaak van werkgevers en werknemers.

Tot nu toe verzetten werkgevers zich om zo'n extra vrije dag in het leven te roepen omdat het geld kost.

PvdA-Kamerlid Attje Kuiken waarschuwt dan ook voor 'een gratis cadeau'. "Het moet niet alleen een oproep zijn aan de sociale partners, het moet ook echt gebeuren."  

Wat kost dat én is dat het waard?

Werkgeversorganisatie VNO-NCW en MKB-Nederland zijn geen voorstander van uitbreiding van het officiële aantal vrije (feest)dagen.

Woordvoerder Edwin van Scherrenbug: "5 mei als feestdag, daar is prima over te praten, maar niet bovenop het huidige aantal feestdagen. De kosten van een extra vrije dag zijn namelijk zeer aanzienlijk, een collectieve vrije dag kost volgens cijfers van het CBS tussen de 1 en 1,5 miljard euro."

"Ook werken we in Nederland internationaal vergeleken al heel erg weinig terwijl we nu al met grote krapte en de vergrijzing te maken hebben. Kortom alle begrip om meer te doen met 5 mei en daar liggen ook wel mogelijke oplossingen, maar je kan werkgevers niet opeens opzadelen met deze enorme kostenpost van 1 tot 1,5 miljard euro."

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore