Ga naar de inhoud
'Criminaliteit en corruptie'

Nederland en Frankrijk houden poot stijf: nog geen EU-lidmaatschap voor Albanië

Minister Stef Blok in Luxemburg. Beeld © RTL

Albanië en Noord-Macedonië krijgen nog geen toestemming om gesprekken over toetreding tot de EU te beginnen. Dat is de uitkomst van overleg tussen EU-ministers in Luxemburg. Met name Frankrijk en Nederland houden de poot stijf en blokkeren de gesprekken.

"Nederland is van mening dat Albanië nog grote stappen te zetten heeft“, zegt minister Blok van Buitenlandse Zaken na afloop. "Dan gaat het om bestrijding van georganiseerde criminaliteit, corruptie en hervormen van het gerechtelijke systeem."

Nu 28 lidstaten

Volgens de meeste andere lidstaten is de tijd wel rijp. De twee Balkanlanden hebben volgens de Europese Commissie en EU-president Tusk alles gedaan wat van hen was verwacht. De Europese Unie heeft nu met 28 lidstaten. Voordat een nieuw land lid wordt of toetredingsonderhandelingen beginnen, moeten alle huidige lidstaten instemmen.

De
Lees meer:
De Europese Unie kost veel geld, maar wat levert het op?

Frankrijk vindt dat de EU eerst het toetredingsproces moet hervormen, bevestigde de Franse bewindsvrouw Amélie de Montchalin. Nederland vindt dat er vooral in Albanië nog veel moet gebeuren. Een voorstel om alleen Noord-Macedonië door te laten, stuit op verzet van meerdere landen.

Huiverig

"Frankrijk en Nederland zijn huiverig, omdat de EU in het verleden vaak te snel met te veel landen is uitgebreid. Maar voorstanders zeggen: als je Albanië en Noord-Macedonië nu niet laat beginnen met gesprekken, kunnen die landen vatbaar zijn voor Chinese of Russische invloed", zegt politiek verslaggever Fons Lambie.

"Voor Nederland was Noord-Macedonië best acceptabel, maar de andere landen wilden perse ook Albanië erbij", zegt Lambie. "En dus zit de discussie vast: in Luxemburg zijn de ministers er niet uitgekomen. Regeringsleiders bespreken het nu nog op de EU-top. Misschien dat die gesprekken leiden tot groen licht voor alleen Noord-Macedonië, maar zover is het nog niet."
 

Alle
Zie ook:
Alle EU-landen schorten wapenleveranties aan Turkije op

Het kan wel tien jaar of meer duren voordat toetredingsgesprekken tot EU-lidmaatschap leiden. De onderhandelingen met Servië en Montenegro verlopen al jaren moeizaam. Die met Turkije staan in de ijskast. Bosnië-Herzegovina en Kosovo blijven potentiële kandidaat-lidstaten.