Verwarring

De voors en tegens van het terughalen van IS-kinderen uit Syrië

15 oktober 2019 14:54 Aangepast: 15 oktober 2019 15:44
archieffoto Beeld © AFP

Moeten kinderen van Nederlandse IS-terroristen in Syrië teruggehaald worden naar Nederland? Regeringspartijen worstelen al langere tijd met de kwestie, blijkt ook weer na de verwarring over het standpunt van de VVD. Wat zijn argumenten voor het terughalen van de kinderen en wat zijn de bezwaren? De belangrijkste vragen en antwoorden.

Om hoeveel kinderen gaat het?

Volgens de meest recente cijfers van inlichtingendienst AIVD verblijven nog 15 Nederlandse mannen, 35 Nederlandse vrouwen en 90 kinderen in Syrisch-Koerdische kampen of detentie.

Waarom is de kwestie nu weer actueel?

IS-terroristen uit heel Europa en ook Nederland zitten gevangen in kampen en gevangenissen in noord-Syrië. Ze werden vastgehouden door Koerdische strijders en Amerikaanse soldaten. De Amerikanen vertrokken vorige week, waarna Turkije vrijwel direct noord-Syrië binnenviel. Turkije beschouwt de Koerden als vijand en is van plan ze uit het gebied te verdrijven. In de ontstane chaos kunnen opgepakte IS-terroristen ontsnappen met hun kinderen uit de gevangenissen en de kampen daar. Dan verdwijnen ze weer in de anonimiteit en heb je geen grip meer op ze. De IS'ers worden zo niet veroordeeld en hun kinderen kunnen verder worden geïndoctrineerd en geradicaliseerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

VVD: 'Terugkeer IS-kinderen vanuit Syrië bespreekbaar'

Wat is het probleem?

Als je de Nederlandse kinderen van IS-terroristen daar laat, dan loop je het risico dat ze op termijn – als terrorist – naar Nederland terugkeren. Peter Wijninga, analist en expert op het gebied van internationale veiligheid voor het The Hague Centre for Strategic Studies, noemt dat het 'strategisch belangrijkste langetermijn-argument' om de kinderen naar Nederland terug te halen. "Anders worden dat straks weer de terroristen voor morgen."

Bovendien is het vanuit humanitair oogpunt het juiste om te doen, vinden oppositiepartijen in de Tweede Kamer en de Kinderombudsman. Of zoals Wijninga het omschrijft: "Je hebt een verantwoordelijkheid naar die kinderen toe om te voorkomen dat ze in die idiote leer worden opgeleid."

Waarom is er niet eerder gehandeld?

De Nederlandse regering stelt zich op het standpunt dat IS'ers en hun kinderen alleen teruggebracht worden naar Nederland als ze zich melden bij een Nederlandse ambassade of consulaat. We halen ze niet actief terug uit kampen of gevangenissen uit Syrië omdat dat te gevaarlijk is.

Als ze zich wel melden, dan worden de volwassenen aangehouden en in Nederland berecht. Als ze een gevangenisstraf uitzitten, volgen ze ook een deradicaliseringstraject. De kinderen worden in pleeggezinnen ondergebracht en ook die volgen dan een deradicaliseringsprogramma.

Amerika bood een paar maanden geleden aan om de IS-terroristen en hun kinderen over te dragen aan Nederland. De Nederlandse regering weigerde. Regeringspartijen CDA en VVD zijn tegen het terughalen van de IS'ers, D66 en ChristenUnie zijn voor. Ze worden het er niet over eens.

Wat is er nu veranderd?

Gisteravond leek de VVD een opening te bieden. VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz zei dat het bespreekbaar was als de kinderen terugkeerden zonder hun ouders. "Als het heel kleine kinderen zijn dan kunnen we het daar over hebben, omdat zij er ook niks aan kunnen doen." Tot dusver zei de VVD dat IS-kinderen niet welkom zijn in Nederland.

De grensstrook in het noorden van Syrië, die door de Turken is aangevallen. De grensstrook in het noorden van Syrië, die door de Turken is aangevallen.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet gaat IS-kinderen 'helemaal niet terughalen'

Wat is het probleem met dat standpunt?

Het zorgt ervoor dat je kinderen scheidt van hun ouders. De IS-terroristen in de gevangenis in Syrië en de kinderen in Nederland. Weinigen voelen er iets voor om kinderen zo ver van hun ouders weg te halen.

Een oplossing zou zijn om de IS-terroristen in Syrië of de omliggende landen te berechten. Maar daar is het een chaos. Bovendien lopen ouders in die landen het risico op de doodstraf. Daar heeft Nederland grote moeite mee.

Een internationaal tribunaal voor de berechting van IS'ers zou een oplossing zijn, maar dat is er nu niet. Het lijkt er op termijn ook niet te gaan komen. Weinig landen voelen daarvoor.

Wat moet Nederland nu doen?

Dat is aan de regering. Volgens Wijninga van het The Hague Centre for Strategic Studies is het vanwege de strategische consequenties op langere termijn heel duidelijk. "Die kinderen moeten naar Nederland worden gehaald. Wat er nu gebeurt, is precies wat werd gevreesd."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coalitie verdeeld over terughalen Nederlandse IS-strijders

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore