'Rondreizend circus'

Prinsjesdag in andere stad dan Den Haag? Burgemeesters staan al te popelen

15 oktober 2019 16:53 Aangepast: 15 oktober 2019 17:25
De balkonscène tijdens afgelopen prinsjesdag Beeld © ANP

Prinsjesdag verplaatsen naar een andere stad dan Den Haag? Burgemeesters van verschillende provinciehoofdsteden zien het wel zitten om de troonrede en bordesscène naar hun stad te halen. Ook de voorzitter van de Eerste Kamer, die er over gaat, noemt het 'een interessant idee'.

De glazen koets, die op Prinsjesdag door de straten van Groningen rijdt. De burgemeester ziet het wel zitten. "We hebben prachtige locaties in Groningen. Iedereen is met Prinsjesdag van harte welkom", laat de Groningse burgemeester Koen Schuiling weten.  

Troonrede in Arnhem

Ook in provinciesteden Den Bosch en Arnhem zien ze de glazen koets graag door de straten krijgen. "Een bijzonder idee, dat past bij onze gastvrije stad", zegt burgemeester Jack Mikkers van Den Bosch. 

Ahmed Marcouch is als burgemeester van Arnhem ook graag gastheer van Prinsjesdag op locatie. "De Eusebiuskerk is een uitstekende locatie om de troonrede te houden. De kerk is net gerenoveerd. De akoestiek is perfect. En de klimaatregeling is ook in orde."

De Troonrede in de Eusebiuskerk: de Arhemse burgemeester ziet het wel zitten. De Troonrede in de Eusebiuskerk: de Arhemse burgemeester ziet het wel zitten.

'Heel mooi idee'

ChristenUnie-voorman Gert Jan Segers kwam vandaag met het idee om Prinsjesdag tijdens de verbouwing van het Binnenhof, naar een andere provinciehoofdstad te verplaatsen. De Ridderzaal, waar de koning traditioneel de Troonrede voorleest, kan tijdens de verbouwing minimaal vijf jaar niet gebruikt worden. 

Segers vindt dat bij de zoektocht verder gekeken moet worden dan alleen naar Den Haag. "Hiermee geven we ook de erkenning aan de inwoners van die steden: dat de Haagse politiek er ook echt voor hen is", lichtte Segers toe.

CU-voorman Gert-Jan Segers CU-voorman Gert-Jan Segers

Moeite waard om te onderzoeken

De Tweede Kamer reageert verdeeld, maar die gaat er niet over. De voorzitter van de Eerste Kamer wél. Jan Anthonie Bruijn laat via zijn woordvoerder weten 'bereid te zijn om het te onderzoeken'.

"Ik vind het een interessant idee", zegt Bruijn. Nieuw is het idee overigens niet. Het is al eerder geopperd door provincies.

Veel geregel qua veiligheid

De voorzitter van de Eerste Kamer zit ook de gezamenlijke vergadering op Prinsjesdag voor. Een voorkeur voor een stad heeft Bruijn niet.

Er moet eerst nog veel onderzocht worden. Bijvoorbeeld hoe de veiligheid gegarandeerd kan worden en hoe het logistiek allemaal geregeld gaat worden. "Op een later moment nemen we een beslissing", besluit de voorzitter van de Eerste Kamer. 

Verdeelde reacties 

Politici in de Tweede Kamer zijn verdeeld. "We zijn niet heel enthousiast en hebben vooral veel vragen", zegt D66-Kamerlid Joost Sneller. "Prinsjesdag is met Den Haag verweven. Die traditie vinden we heel belangrijk. Bovendien hebben we veel vragen: hoe ga je dit logistiek regelen en hoe regel je de beveilging?"

Het CDA vindt het idee helemaal niets. De partij vindt dat er genoeg alternatieven zijn in Den Haag. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

ChristenUnie wil Prinsjesdag in provinciesteden gaan vieren

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore