Ga naar de inhoud
Initiatiefwet D66

Kinderopvang krijgt recht om niet-gevaccineerde kinderen te weigeren

archieffoto Beeld © iStock

Kinderopvangcentra moeten niet-gevaccineerde kinderen kunnen weigeren. Een initiatiefwet van D66 krijgt steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. "Zodat je als ouders kunt zien waar je veilig je kind naar toe kunt brengen," zegt Kamerlid Rens Raemakers.

Afgelopen jaren kozen steeds meer ouders ervoor hun kinderen niet te laten inenten. Dat leidde tot verschillende uitbraken van mazelen op crèches. Recent is er een einde gekomen aan de daling van de vaccinatiegraad, blijkt uit de jongste cijfers van het RIVM. Maar de zorgen zijn daarmee nog niet weg.

Expliciet in de wet

Sommige kinderopvangorganisaties zijn zelf in actie gekomen, en weigeren sinds deze zomer niet-gevaccineerde kinderen. Het is niet duidelijk of dit juridisch wel kan. "Veel kinderopvangorganisaties durven geen kinderen te weigeren omdat ze bang zijn dat ze dan voor de rechter worden gesleept", zegt Raemakers.

Den
Lees ook:
Den Haag komt met aanvalsplan tegen 'zorgwekkende vaccinatiegraad'

Daarom moet expliciet in de wet komen te staan dat een kinderopvang niet-geënte kinderen moet kunnen weigeren, vindt D66. Veel ouders willen daarover ook duidelijkheid als ze hun kind naar de opvang brengen. "Dat je ook zien waar alleen gevaccineerde kinderen welkom zijn. En waar je als ouder veilig je kind naar toe kunt brengen."

Eerste stap

VVD, CDA, GroenLinks en de PvdA steunen het D66-plan. "Het is een goede eerste stap om ouders die zich zorgen maken de zekerheid te geven dat hun kind veilig is op de opvang," zegt VVD-Kamerlid Sophie Hermans.

Als de vaccinatiegraad toch verder daalt, komt de volgende stap in beeld, vindt ook PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk. "Dan moet de overheid de norm stellen door vaccinatie verplicht te stellen voor toegang tot de kinderopvang." Het kabinet is al bezig dit voor te bereiden.

Vaccinatiepaspoort

GroenLinks wil ouders vooral verleiden om hun kinderen te laten inenten. De partij pleit er daarom voor om alle ouders een vaccinatiepaspoort voor hun kind te geven, om zo het belang van inenting te onderstrepen.

Feiten en fabels over vaccineren

03:01
Over vaccineren doen de opmerkelijkste verhalen de ronde. We zetten de voornaamste feiten en fabels voor je op een rij.