Berekening onder vuur

CDA twijfelt aan importbelasting afval: 'Paard achter de wagen spannen'

14 oktober 2019 16:43 Aangepast: 14 oktober 2019 18:19

Regeringspartij CDA heeft twijfels over de importbelasting op afval die staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) per 1 januari wil invoeren. Dat zegt het CDA-Kamerlid Maurits von Martels.

Volgens de staatssecretaris zou de CO2-uitstoot in ons land door de importbelasting met 0,2 miljoen ton dalen. Maar de afvalverwerkende bedrijven betwijfelen of dat cijfer klopt. Zij denken dat de uitstoot juist stijgt door de belasting op afval, zegt Robert Corijn van afvalverwerker Attero. "Wij maken energie uit afval, als je dat vermindert moet de energie elders worden gehaald. Dan is er ook CO2-uitstoot."

'Geheime' berekening

Wat de afvalverwerkers ook stoort, is dat de bewindsvrouw weigert duidelijk te maken waarop haar berekening is gebaseerd. "Die blijft maar geheim. Daarom spannen we deze week een kort geding aan", zegt Corijn.

Hij kan daarbij rekenen op steun van CDA'er Von Martels: "Uit ander onderzoek blijkt dat aan dat getal van 0,2 getwijfeld kan worden. Dus heb ik  daar twijfel over. En de geheimzinnigheid van de staatssecretaris over de cijfers wekt argwaan op. Ik wil dat ze dat snel opheldert."

Vrijkomend methaan

Von Martels was op bezoek bij een afvalcentrale in Wijster. Daar werd hij bijgepraat over de nadelen die de importbelasting volgens de afvalverbranders heeft. "Als je afval niet verbrandt, maar opslaat, gaat het rotten en komt er methaan vrij. Dat is 25 maal zo schadelijk als CO2. Dus ik vraag me af wat het echte effect van de importbelasting op het milieu is. En als dat niet is wat de staatssecretaris beweert, dan moeten we het niet doen, dan spannen we het paard achter de wagen." 

Jaarlijks wordt in Europa 60 miljoen ton afval gestort. Daarvan wordt 1,9 miljoen ton door Nederlandse afvalverwerkers geïmporteerd en verbrand.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Afvalprobleem dreigt voor 2,5 miljoen huishoudens

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore