'Bedreiging veiligheid'

Coalitie verdeeld over terughalen Nederlandse IS-strijders

14 oktober 2019 14:59 Aangepast: 11 november 2019 09:59
Een vrijwilligster zorgt voor weeskinderen van (waarschijnlijk) buitenlandse IS-strijders in het kamp Ain Issa. Beeld © AFP

Is het veiliger om Nederlandse IS-strijders toch terug naar Nederland te halen? De coalitie is er verdeeld over. D66-leider Rob Jetten wil dat het kabinet in actie komt om te voorkomen dat IS'ers uit de kampen ontsnappen en ‘onder de radar terugkomen naar Europa om aanslagen te plegen’.

"Wat mij betreft moeten we er alles aan doen om te kijken hoe we mensen gecontroleerd kunnen terughalen", zegt Jetten. Ook de ChristenUnie wil dat het kabinet gaat onderzoeken of en hoe Nederlandse IS-strijders kunnen worden teruggehaald.

Door de Turkse inval in Noord-Syrië dreigen IS'ers te ontsnappen die worden bewaakt in Koerdische kampen. "Dat is een bedreiging voor onze veiligheid en de veiligheid in de regio", zegt ChristenUnie-fractieleider Gert-Jan Segers.

Maar CDA en VVD willen vasthouden aan het bestaande kabinetsbeleid: niemand terughalen. Te gevaarlijk, vindt de partij. CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg: "We willen ze daar berechten. Daar waar de misdaden zijn gepleegd. We gaan niemand ophalen."

Geen paspoort meer

Het argument van D66 en de ChristenUnie dat Syriëgangers in de ontstane chaos in Noord-Syrië weleens ongecontroleerd hun weg naar Nederland zouden kunnen vinden, is voor het kabinet geen reden nu het standpunt te wijzigen, zei premier Rutte na afloop van het wekelijkse coalitieoverleg. "Het is niet zo dat iemand zomaar kan terugkomen. Want ze hebben geen paspoort meer. Waterdicht is niks, maar de gedachte dat je mensen daar nu weg kunt halen in deze gevaarlijke situatie is echt onmogelijk."

Het CDA benadrukt verder dat het lastig wordt om mensen die je terughaalt te berechten. "Als je ze naar Nederland haalt, krijg je het bewijs waarschijnlijk niet rond", zegt Van Toorenburg. "En dan lopen ze straks weer gewoon in de samenleving rond."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minister Blok over terughalen IS-kinderen: 'Unieke situatie, beleid niet gewijzigd'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore