Over de grens

'Inbrekende' dierenactivist in de ban bij minister Schouten

14 oktober 2019 15:08 Aangepast: 14 oktober 2019 15:11
Dierenactivist Erwin Vermeulen (Animal Rights): "Wat wij doen, is geen inbreken." Beeld © ANP

Campagneleider Erwin Vermeulen van Animal Rights is niet langer welkom bij gesprekken over dierenwelzijn bij het ministerie van Landbouw. Reden is dat hij zonder toestemming de stallen is binnengedrongen van een konijnenfokker in het Gelderse Vragender. Vermeulen werd daarbij gearresteerd.

Volgens een woordvoerder van het ministerie heeft Vermeulen een grens overschreden. De dierenactivist nam in september nog deel aan discussies met minister Carola Schouten over dierenwelzijn. ''We hadden discussietafels gevormd. Daarvoor waren mensen met zo veel mogelijk uiteenlopende meningen uitgenodigd'', zegt de woordvoerder van LNV. ''Maar als er weer discussietafels komen, nodigen wij hem niet meer uit'."

Onder veehouders is na de arrestatie van Vermeulen ophef ontstaan over zijn deelname aan de discussietafels. Zij vinden Animal Rights een extremistische organisatie en de activiteiten van Vermeulen crimineel. Een minister hoort volgens de veehouders niet met criminelen om tafel te zitten.

Hypocriet

Erwin Vermeulen vindt het hypocriet van het ministerie om hem niet meer uit te nodigen. ''Ze wisten ook voor het samenstellen van de discussietafels in september al dat wij stallen binnengaan om dierenleed aan te tonen. Hoe denken ze anders dat wij aan beelden komen van misstanden in de veehouderij?"

Volgens Vermeulen wil minister Schouten dat de mensen zelf gaan kijken hoe voedsel wordt geproduceerd. "Nou dat doen wij. En wat we doen is geen inbreken. De stallen waar wij binnengaan, staan open. Het gaat ons erom misstanden aan te tonen. Daar zullen we ook niet mee stoppen. Want dit werk is vele malen belangrijker dan om tafel zitten met minister Schouten."

Ziekten

Veehouders maken zich grote zorgen over activisten die zonder toestemming hun stallen binnenkomen. Zij vrezen dat de indringers ziekten meebrengen. Gevolg kan zijn dat het bedrijf langdurig in quarantaine moet. Dat gebeurde onder meer bij de varkenshouderij in Boxtel, na een bezetting door dierenactivisten in mei. Het bedrijf ging tijdelijk op slot en de eigenaar zat met een forse schadepost.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Animal Rights protesteert tegen eendenslachter: 'Er is zoveel mis'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore