Andere maatregelen

Geen koe of varken minder tegen stikstofcrisis, als het aan de VVD ligt

12 oktober 2019 06:33 Aangepast: 12 oktober 2019 06:34
Beeld ter illustratie Beeld © iStock

Voor het aanpakken van de stikstofcrisis in ons land is het niet nodig om de veestapel in te krimpen. Dat zegt de VVD. "Boeren mogen zoveel vee houden als ze zelf willen."

VVD-Kamerlid Mark Harbers zegt in het AD dat er andere maatregelen mogelijk zijn, zoals het verplaatsen van boerderijen en het subsidiëren van speciale stalsystemen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

D66 wil halvering veestapel om stikstofuitstoot te verminderen

Met zijn uitspraken plaatst Harbers de VVD lijnrecht tegenover coalitiepartners D66 en ChristenUnie. Die partijen pleiten juist wel voor het inkrimpen van de veestapel. D66 wil zelfs een halvering.

Gevaarlijk voor mens én natuur: alles wat je moet weten over stikstof

Wat is de oorzaak van de stikstofcrisis? En wat is stikstof nou eigenlijk precies? Presentator Daphne Lammers legt het uit.

'Gaat niet om aantal stuks'

Volgens Harbers krijgen boeren ten onrechte de schuld van de stikstofcrisis. "Boeren hebben zich altijd aan de regels gehouden, zij hebben geïnvesteerd en beschikken keurig over alle vergunningen."

Van de VVD mogen boeren dan ook zo veel vee houden als ze willen. "Het gaat niet om het aantal stuks vee. Het gaat erom dat de stikstofuitstoot in de landbouw omlaag gaat. Als een boerenbedrijf in stikstofinstallaties investeert en daardoor amper uitstoot heeft, hoeft er geen koe of varken minder te worden gehouden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Friesland gaat maatregelen tegen stikstof aanpassen na boerenprotest

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore