Ga naar de inhoud
Inval Turkije

Blok hekelt Turkse chantage met vluchtelingen: 'Dit is heel fout'

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken. Beeld © ANP

Het is 'heel fout' en 'niet passend' om te chanteren met de vluchtelingen in de Syrië-crisis, stelt minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken). "Het gaat om het leed van miljoenen mensen die huis en haard hebben moeten ontvluchten voor het geweld in Syrië."

Turkije heeft gedreigd de miljoenen Syrische vluchtelingen in het land naar Europa te laten vertrekken, als de Europese landen hun kritiek op de Turkse invasie in Syrië niet inslikken.

Erdogan
Lees ook:
Erdogan dreigt miljoenen Syrische vluchtelingen door te laten

De machthebbers in Ankara willen niet dat de Europese Unie de Turkse actie bestempelt als bezetting. "We zullen de poorten openzetten", dreigde president Recep Erdogan.

Niet zwichten

Maar Nederland zwicht niet voor chantage na de Turkse dreigementen, zei Blok vanochtend. Hij gaat nu samen met andere landen kijken welke stappen verder genomen kunnen worden.

Hij benadrukt dat Nederland altijd samen met andere landen optrekt, bijvoorbeeld in Europees of NAVO-verband. "Op die manier hebben we invloed."

Kabinet
Lees ook:
Kabinet sluit sancties tegen Turkije niet uit vanwege inval in Syrië

Blok zegt zich niet machteloos te voelen. Hij wijst erop dat de Europese Unie een enorm economisch machtsblok is, waarmee Turkije graag zaken doet. Hij wil geen enkele maatregel uitsluiten.

'Humanitaire catastrofe'

EU-leider Donald Tusk is het met Blok eens. Ook hij noemt het dreigement van de Turkse president 'totaal ongepast'.

"We zullen niet aanvaarden dat vluchtelingen als wapen worden ingezet en worden gebruikt om ons te chanteren." Ook zei hij vandaag dat de acties van Turkije 'kunnen leiden tot een humanitaire catastrofe'. Hij herhaalde de Europese oproep aan Ankara de operatie stop te zetten.

Honderden
Lees ook:
Honderden doden bij strijd Syrië, ook kinderen omgekomen

Voor Europa en de VS is het in de steek laten van de Koerdische SDF-strijders, die cruciaal waren en zijn voor de strijd tegen terreurgroep IS, een slecht idee, voegde Tusk eraan toe.

De EU beraadt zich op stappen tegen Turkije. De ministers van Buitenlandse Zaken en de regeringsleiders spreken daar volgende week over. Ook in de kwestie van de 'ondermijnende' Turkse booractiviteiten bij Cyprus blijft de EU Ankara veroordelen.

Erdogan hard straffen? Zo gemakkelijk gaat dat niet

02:42
RTL Z legt uit hoe ingewikkeld het is.
Republikeinen
Lees ook:
Republikeinen VS roepen ook op tot sancties tegen Turkije