Inval Syrië

Kabinet sluit sancties tegen Turkije niet uit vanwege inval in Syrië

10 oktober 2019 12:12 Aangepast: 10 oktober 2019 13:14
Turkse soldaten in het noorden van Syrië Beeld © EPA

Het Nederlandse kabinet sluit sancties tegen Turkije niet uit na de inval van dat land in het noorden van Syrië. Alle opties worden opengehouden, zei minister Sigrid Kaag in de Tweede Kamer. Een meerderheid van de Kamer wil 'stevige sancties' tegen Turkije.

Ook kan het kabinet zich vinden in een oproep van de Kamer om de NAVO-raad met spoed bijeen te roepen over de actie van NAVO-bondgenoot Turkije. Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) verving in de Kamer minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken die in het buitenland is.

Gisteren begon de grondinvasie van Turkije in het noordoosten van Syrië, de dag nadat de Turken waren begonnen met het bombarderen van het gebied. Dat gebeurde nadat de Amerikaanse troepen zich uit het gebied hadden teruggetrokken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kamer wil sancties tegen Turkije vanwege inval Syrië

Minister Kaag benadrukt dat sancties tegen Turkije alleen in Europees verband kunnen worden genomen. Dat geldt ook voor het beperken van wapenexport naar Turkije. Nederland toetst al heel streng, aldus de minister. Kaag wil kijken of de toets nog strenger kan, zodat Nederlandse exportproducten niet worden gebruikt in de strijd tegen Syrie.

IS

Minister Kaag heeft ook grote zorgen over IS-terroristen in Noord-Syrië die nu mogelijk vrijkomen door de gevechten tussen Turkije en Koerden, maar er is geen reden om het huidig kabinetsbeleid te wijzigen, aldus Kaag. Nederland is niet van plan om IS'ers op te halen. Nederlandse jihadstrijders kunnen terug naar Nederland als ze zich zelf melden bij een ambassade of consulaat in bijvoorbeeld Irak of Turkije. Dan worden ze naar Nederland gebracht en hier opgepakt en vervolgd. 

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Koerdische Nederlanders bezorgd om familie in Syrië: 'Ze kunnen geen kant op'

Stap van EU tegen Turkije

Politiek verslaggever Fons Lambie ziet dat de Kamer heel erg aandringt op actie. "De minister van Buitenlandse Zaken was dinsdagavond nog heel voorzichtig en dat blijft het kabinet ook: er valt niets uit te sluiten, maar sancties en exportbeperkingen kunnen alleen in EU-verband", zegt Lambie.

"Interessant wordt te zien of EU-landen het nu eens kunnen worden over een stap tegen Turkije, want de afkeer hoor je overal in Europa. Maar het wordt nog ingewikkeld, want de relatie tussen de EU-landen en Turkije is zeer ingewikkeld, door eerdere afspraken met Erdogan over de vluchtelingendeal. Alles wat Ankara opvat als een belediging, kan vervolgens leiden tot problemen voor EU-landen."

Turkije heeft al herhaaldelijk gedreigd om de afspraken uit de vluchtelingendeal te schenden en meer migranten naar Europa te sturen. Aanstaande maandag hebben de Europese ministers van Buitenlandse Zaken overleg in Luxemburg. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Doden bij Turkse aanval in Noord-Syrië, burgers op de vlucht

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore