Ga naar de inhoud
Tegen stankoverlast

Uitkoopregeling varkenshouders begint in november

Varkensboeren die willen stoppen, kunnen zich vanaf volgende maand aanmelden voor een speciale subsidieregeling. Dat maakte Landbouwminister Carola Schouten vanmiddag bekend. Er is 180 miljoen euro voor vrijgemaakt.

De subsidieregeling is afgesproken in het regeerakkoord om de geuroverlast die varkens veroorzaken te beperken. De regeling is nu extra actueel door maatregelen die moeten worden genomen in het kader van het klimaatakkoord en de stikstofcrisis.

Stankoverlast

Deze vrijwillige regeling is in eerste instantie bedoeld voor varkenshouderijen die veel stankoverlast veroorzaken in oost- en zuidoost-Nederland. Daar wordt 83 procent van alle varkens in Nederland gehouden.

Om het subsidiebedrag voor de boeren te bepalen, wordt gekeken naar de vervangingswaarde van de stallen en het aantal varkens op de boerderij.

Kabinet:
Lees ook:
Kabinet: snelheidsverlagingen en minder vee in strijd tegen stikstof

Zorgboerderij

De familie Reijrink uit Diessen wil ook aanspraak maken op de regeling. Erik en Chantalle willen hun boerderij ombouwen. Voor ombouwen is hulp nodig van de overheid, zeggen ze.

Op hun erf staat een enorme, acht jaar oude, varkensstal van 100 meter lang. Daar worden 2000 varkens gehouden. Maar als het aan Erik en Chantalle ligt, gaan die dus weg. Zij hebben een nieuw plan: een zorgboerderij met plek voor zestig gasten, die dag en nacht zorg kunnen krijgen. "Daar is hier urgente vraag naar", zegt Chantalle. "De wachtlijsten in deze regio voor dat soort zorg lopen op tot 2,5 jaar."

Op de 15 hectare die het land groot is, moet dan een landgoed verrijzen dat ook voor niet-bewoners toegankelijk wordt. Wie zijn familie komt bezoeken, of gewoon een dagje langskomt, kan straks wandelen langs fruitbomen, vogelweides en alpaca's. En ja, er zullen ook nog een klein aantal varkens en koeien rondlopen. Gewoon, omdat het leuk is.

Iedereen staat erachter

Ze hopen op ongeveer 700.000 euro aan subsidie om de stal te slopen en de varkens weg te doen. Ze hebben er zin in, net als de gemeente en de buurt. "En dat is voor ons ook leuk," zegt Chantalle. Want het verschil is groot. "Of je een plan aan het ontwikkelen bent waar heel de maatschappij op tegen is en dat de overheid eigenlijk liever ook niet heeft, of je iets kunt gaan doen waar iedereen achter staat."

Boeren
Lees ook:
Boeren uitkopen tegen stikstofprobleem is nog niet zo makkelijk
Bron: RTL Nieuws