Ga naar de inhoud
Armoede

Huisuitzettingen opnieuw gedaald, CDA pleit voor verbod

Archieffoto van een huis dat wordt ontruimd. Beeld © ANP

Steeds minder mensen worden hun huis uitgezet. Vorig jaar gebeurde dat 3000 keer, dat is bijna een vijfde minder dan in 2017. Het gaat bij huisuitzettingen vaak om mensen met een huurachterstand bij een woningcorporatie. Het CDA pleit nu voor een verbod op huisuitzettingen.

Uit een enquête onder woningcorporaties blijkt dat het voornamelijk alleenstaanden zijn die hun huis moeten verlaten. Woningbouwverenigingen proberen tegenwoordig huisuitzettingen zo veel mogelijk te voorkomen. Het kost iedereen vooral veel geld en levert vaak alleen maar ellende op.

Bijna
Lees ook:
Bijna 7000 huisuitzettingen in 2013

Zeker als er kinderen in het spel zijn. In 12 procent van de uitzettingen gaat het om een gezin met kinderen. De 15-jarige Floris legt tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer uit hoe zwaar dat is. "Wij willen een normaal leven. Een huis en een moeder of vader die zich aan het eind van de maand geen zorgen hoeft te maken over of we nog warm kunnen eten", zegt Floris.

Menselijk leed

Het CDA wil dat er een einde komt aan de ellende als het gevolg van huisuitzettingen. De partij pleit daarom voor een verbod op het op straat zetten van mensen met een betalingsachterstand. CDA-Tweede Kamerlid René Peters constateert dat mensen nog steeds uit huis worden gezet. "Dan gaan ze naar de maatschappelijke opvang met die kinderen. Dat geeft ontzettend veel menselijk leed, maar ook hoge kosten en daarna gaan mensen weer naar een soortgelijk huis waar ze net zijn uitgezet", zegt de CDA'er.

"Ik vind dat erg onverstandig, duur en ook schadelijk. Ik heb de staatssecretaris opgeroepen om te zorgen dat gemeenten afspraken maken met woningbouwcorporaties. Ik vind dat je zo ver moet gaan om te zeggen: als je niet kan betalen, dan verbieden we een uitzetting en dan eisen we een oplossing."

Wel
Lees ook:
Wel nieuwe telefoon, maar geen eten op tafel: schaamte bij armoede groot
Bron: RTL Nieuws