Ga naar de inhoud
Inenten kinderen

Kabinet bereidt vaccinatieplicht kinderopvang voor

Het kabinet begint met voorbereidingen voor een vaccinatieplicht voor kinderen die naar de kinderopvang gaan, voor het geval de vaccinatie onder een kritische ondergrens zakt. Dat melden bronnen aan RTL Nieuws. Later dit jaar moet nog worden besloten waar die ondergrens ligt.

Voorlopig is verplichte vaccinatie van kinderen in de kinderopvang niet nodig. Er is een einde gekomen aan de daling van het aantal ingeënte kinderen, blijkt uit de jongste cijfers van het RIVM.

Onder jonge kinderen gaat de vaccinatiegraad zelfs licht omhoog. Het kabinet wil vol inzetten op betere voorlichting om er voor te zorgen dat deze lijn doorzet en het aantal ingeënte kinderen toeneemt.

Toegang kinderopvang

Zakt de vaccinatiegraad toch onder een kritische ondergrens, dan wordt deelname aan het rijksvaccinatieprogramma mogelijk een voorwaarde voor toegang tot de kinderopvang.

Voor de zomer adviseerde een commissie al inenting verplicht in te stellen in een 'rood scenario' dat de vaccinatiegraad door een ondergrens zakt. Het kabinet staat daar positief tegenover en begint met voorbereidingen.

Advies:
Lees ook:
Advies: meer voorlichting, vaccinatieplicht als uiterste middel

Ondergrens

Waar de kritische ondergrens precies ligt, moet nog worden vastgesteld. Het RIVM brengt hierover eind dit jaar advies uit. Verder moet komende tijd nog worden onderzocht of het juridisch mogelijk is om niet-geënte kinderen te weigeren bij de kinderopvang, of het proportioneel is en of het de juiste effecten heeft.

Een algemene vaccinatieplicht - die de commissie adviseerde als uiterste middel voor als al het andere niet werkt - ziet het kabinet niet zitten.

Zeven
Lees ook:
Zeven op de tien Nederlanders willen dat vaccineren verplicht wordt