'Rust zacht'

Geschokte reacties na dood Ella Vogelaar (69): 'Vreselijk' en 'verdrietig'

09 oktober 2019 08:15 Aangepast: 21 oktober 2019 18:29
Ella Vogelaar in 2014. Beeld © ANP

De politiek is geraakt door het overlijden van oud-minister Ella Vogelaar. Gisteren werd bekend dat zij op 69-jarige leeftijd een eind heeft gemaakt aan haar leven. Ze leed al langere tijd aan depressies. Politici noemen haar dood 'tragisch' en 'verdrietig'.

"Getroffen door het tragische overlijden van Ella Vogelaar. Goede herinneringen aan onze samenwerking in mijn tijd op SZW. Zij was een echte sociaal-democrate met stevige principes en een groot hart voor de zwakkeren in onze samenleving. Ik wens haar nabestaanden veel kracht toe", schrijft premier Mark Rutte op Twitter.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oud-minister Ella Vogelaar overleden op 69-jarige leeftijd

'Enorm betrokken'

Mede-PvdA'er Ahmed Marcouch zegt zich Vogelaar te herinneren als 'een enorm betrokken minister die zich succesvol inzette om de wijken die met problemen kampten op te knappen en te versterken en zo de bewoners vooruit hielp'. Vogelaar zette zich als minister voor Wonen, Wijken en Integratie in het vierde kabinet-Balkenende in voor de aanpak van achterstandswijken, die de naam 'Vogelaarwijk' kregen.

Gert-Jan Segers (ChristenUnie) twittert: "Wat intens verdrietig.. Ik wens haar nabestaanden heel veel sterkte en iedereen die de somberte herkent de moed om hulp te zoeken."

'Rust zacht'

Ook Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren noemt de dood van Vogelaar op Twitter 'intens verdrietig'. "Rust zacht, Ella. Veel sterkte voor iedereen die van je hield."

"Wat een verdrietig bericht!", schrijft SGP-leider Kees van der Staaij. "Haar familie en vrienden wens ik van harte sterkte toe. Herinner me haar als een hartelijke vrouw die zich met groot enthousiasme inzette voor haar idealen."

Condoleances

PVV-leider Geert Wilders noemt het overlijden van Vogelaar op Twitter 'vreselijk nieuws'. "Condoleances aan haar familie en vrienden."

Ook vakbond FNV, waarvan Vogelaar van 1994 tot 1997 vicevoorzitter was, reageert op het overlijden van de oud-minister. "We zullen haar onthouden als een gedreven vrouw die anderen de kans gaf zich verder te ontplooien. We wensen haar familie en vrienden heel veel sterkte met dit verlies", zegt voorzitter Han Busker.

Volgens Busker heeft Vogelaar 'zich vol overtuiging ingezet voor het verbeteren van de positie van vrouwen op de arbeidsmarkt en voor een prominente positie van vrouwen binnen de vakbeweging'. "Ze was integer en kritisch op haar omgeving en op zichzelf." 

Stikstof Videoland

Documentaire Boze Boeren

Op Videoland is nu de documentaire Boze Boeren te zien. Veel maatregelen rondom de stikstofnorm hebben impact op boeren. Wij volgen boer Rens, die zijn brood verdient met de boerderij. En astmapatiënt Charissa, wiens ziekte verergert door de afnemende luchtkwaliteit. Twee verschillende levens, maar ze hebben toch wat gemeen: hun toekomst wordt bepaald door het stikstofbeleid.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore