Uitzendbureaus en werkgevers die bij het zoeken naar nieuw personeel niet alles in het werk stellen om discriminatie te voorkomen, kunnen als ze betrapt worden straks op een fikse straf rekenen. Behalve een boete, worden ze ook aan de schandpaal genageld. Dat staat in een voorstel van het kabinet.
"Het kabinet vindt het onacceptabel dat mensen discriminatie ervaren bij het zoeken naar een baan", is de motivatie voor de wetswijziging die staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, VVD) voorstelt. Zij kondigde het plan in november vorig jaar al aan.
Het is overigens goed mogelijk dat er nog wat aan haar plan verandert, want belanghebbenden kunnen tot 4 november via internet hun mening op het voorstel geven.
Dwingen tot transparantie
Werkgevers worden met de wetswijziging gedwongen om transparant te zijn over hoe zij kandidaten kiezen tijdens een sollicitatieprocedure en hoe ze discriminatie daarbij voorkomen.
Als bedrijven het zoeken van personeel hebben uitbesteed, dan moeten zij checken of het uitzendbureau volgens het boekje werkt. Het gaat dus om de manier hoe bedrijven te werk gaan, niet alleen om individuele gevallen van discriminatie bij sollicitaties.
Boetes openbaar maken
Als werkgevers niet zo'n plan van aanpak hebben en de inspectie van het ministerie komt daar achter, dan wordt eerst gewaarschuwd. Daarna volgt een boete, van 4500 euro.
Als extra straf moeten die boetes ook openbaar worden gemaakt, zo valt te lezen in de memorie van toelichting. Dit ter afschrikking, of zoals het ministerie het verwoordt: ter voorkoming van discriminatie en 'als ondersteuning van de norm'.
Twee op de vijf
Discriminatie tijdens het zoeken naar personeel behoort nog lang niet tot het verleden, bleek deze zomer uit een onderzoek van de Inspectie SZW.
Van uitzendbureaus die niet zijn aangesloten bij een brancheorganisatie, was 40 procent bereid om discriminerende verzoeken, zoals een voorkeur voor Nederlanders zonder migratieachtergrond, in te willigen.
