Zware vuurpijlen en single shots

Kamermeerderheid wil vuurwerkverbod uitbreiden

08 oktober 2019 20:15 Aangepast: 08 oktober 2019 20:26
Klanten halen hun bestellingen op bij een vuurwerkwinkel in Rijswijk. Beeld © ANP

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil een verbod op het afsteken van zware vuurpijlen en zogenoemd single shot vuurwerk. Regeringspartij CDA zal dit morgen voorstellen. Omdat SP, D66, ChristenUnie, GroenLinks en PvdA het voorstel steunen, kan het rekenen op een meerderheid in de Tweede Kamer.

Het verbod zou volgend jaar moeten gaan gelden. Dit plan gaat verder dan voorstellen die het kabinet tot nu toe heeft gedaan.

Jongeren

Single shot vuurwerk is vooral onder jongeren populair. Bij dit type vuurwerk wordt er vanuit een huls een lichtkogel de lucht in geschoten, waarna een flinke knal klinkt. De jaarlijks 10 miljoen in Nederland verkochte single shots zijn volgens kenners uitermate gevaarlijk.

Miniatuurvoorbeeld
lees ook

'Lokale vuurwerkverboden leiden tot onduidelijkheid op straat'

Volgens het Tweede Kamerlid Van Dam (CDA) is een volledig vuurwerkverbod niet te handhaven. "Tegelijkertijd zien we dat er stappen gezet moeten worden om de veiligheid van hulpverleners en omstanders te vergroten. Met het verbieden van single shots en zware vuurpijlen wordt die stap gezet."

Traditie

Zijn VVD-collega Yesilgöz, die vanmiddag nog zei dat haar partij het plan zou steunen, werd vanavond teruggefloten door haar fractie. Ze heeft niet goed begrepen wat ze heeft ondertekend. Mensen maken fouten", aldus een woordvoerder van de VVD.

SP, D66, PvdA, GroenLinks en Christenunie zijn voor het verbieden van meer soorten vuurwerk dan het kabinet voorstelt. Kamerleden debatteren morgen over de jaarwisseling.

Chinese rollen

Afgelopen zomer werd bekend dat groot consumentenvuurwerk met ingang van de jaarwisseling 2020-2021 wordt verboden

Het gaat om de zwaarste categorie vuurwerk, F3. Daaronder vallen onder meer Chinese rollen en ratelbanden. Verreweg het meeste consumentenvuurwerk valt in een andere categorie, F2.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore