Ga naar de inhoud
Bekend van probleemwijken

Oud-minister Ella Vogelaar overleden op 69-jarige leeftijd

Ella Vogelaar Beeld © ANP

Oud-minister Ella Vogelaar is deze week overleden. Dat heeft haar familie bekendgemaakt. Vogelaar was onder meer minister voor Wonen, Wijken en Integratie in het kabinet-Balkenende IV. Ze is 69 jaar geworden.

Ze leed al geruime tijd aan depressies en heeft zelf een einde aan haar leven gemaakt. 

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie: 0900-0113 of 113.nl
Openingstijden: 24 uur, 7 dagen per week

Vogelaar werd als boerendochter geboren in het Brabantse Steenbergen, maar ze groeide op in Zeeland. Ze was jarenlang actief in de vakbond. Na een loopbaan op ministeries werd ze zelfstandig adviseur en was onder meer voorzitter van de Raad van Commissarissen van Unilever Nederland en lid van de Raad van Toezicht van Novib.

In 2007 werd ze minister toen ze voor de PvdA toetrad tot het kabinet-Balkenende IV. Met haar portefeuille was ze verantwoordelijk voor de aanpak van de achterstandswijken. Die 40 probleemwijken werden omgedoopt tot Vogelaarwijken.

Ella
Lees ook:
Ella Vogelaar moest ook weg als minister: 'Ik heb thuis zitten huilen'

Interview

Het grote publiek leerde Vogelaar kennen door een ongelukkig mediaoptreden. GeenStijl-verslaggever Rutger Castricum interviewde Vogelaar, die na enige tijd weigerde nog langer vragen te beantwoorden. De camera bleef minutenlang draaien terwijl Vogelaar zweeg en Castricum haar met de microfoon achtervolgde. Het leverde pijnlijke beelden op.

Volgens sommigen herstelde ze politiek nooit van dat optreden. In november 2008 trad Vogelaar af nadat de leiding van de PvdA het vertrouwen in haar had opgezegd. Ze zou volgens partijleider Wouter Bos niet langer effectief kunnen optreden. Vogelaar was het daar niet mee eens en had nog door willen gaan als minister. Zij werd nog dezelfde dag opgevolgd door Eberhard van der Laan.

Dit was de carrière van Ella Vogelaar (69)

02:51
Van boerendochter tot minister

Afrekening met partijleider

Vogelaar schreef over haar ministerschap samen met haar partner het boek Twintig maanden knettergek. Daarin rekende ze keihard af met partijleider Wouter Bos.

Na haar vertrek uit de politiek koos Vogelaar voor de luwte en werd commissaris in de raden van bestuur van een woningbouwvereniging en een pensioenuitvoerder. Ze was kortgeleden met pensioen gegaan. 

Oud-minister
Lees ook:
Oud-minister Vogelaar verwerpt kritiek probleemwijken

PvdA: 'Geliefd partijgenote verloren'

"Met Ella verliezen we een geliefd partijgenote die zich met ziel en zaligheid op elke taak stortte", laat PvdA-voorzitter Nelleke Vedelaar weten. "Ella’s werk voor 'haar' Vogelaarwijken raken de kern van de sociaaldemocratie en onze partij: de zekerheid van fijn wonen in een mooie buurt. Ze luisterde niet alleen goed naar de mensen die ze sprak op straat, ze verstond ze ook."

Fractieleider Lodewijk Asscher omschrijft haar als 'een ijzersterke en zeer betrokken vrouw met groot hart voor anderen, die helaas leed aan depressies'.