Partij voor de Dieren

Geëmotioneerde Marianne Thieme krijgt lintje bij afscheid Tweede Kamer

08 oktober 2019 15:23 Aangepast: 08 oktober 2019 16:46
Marianne Thieme in de Tweede Kamer. Beeld © ANP

Fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren Marianne Thieme heeft afscheid genomen van de Tweede Kamer. Kamervoorzitter Khadija Arib zei tijdens haar afscheidsrede in de Kamer het jammer te vinden dat een van de vrouwelijke fractieleiders vertrok. Als verrassing kreeg Thieme een koninklijke onderscheiding opgespeld door Arib.

Thieme, een van de oprichters van de partij, zit sinds 2006 in de Kamer. Ze maakte eind september onverwachts haar vertrek bekend op een ledendag van de partij in het parlementsgebouw.

Thieme vertrekt op dit moment omdat er daardoor de komende anderhalf jaar tot de volgende verkiezingen, kan worden gewerkt aan haar opvolging. Ze verdwijnt naar eigen zeggen niet helemaal van het toneel. Ze zal actief blijven binnen de partij.

Ze eindigde haar afscheidsbrief met de woorden waarmee ze ook vele debatten afsloot: "En voorts ben ik van mening dat er een einde moet komen aan de bio-industrie."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Marianne Thieme: van dierenrechten tot vrouwenrechten

Ouwehand leidt fractie

Kamerlid Esther Ouwehand zal de fractie voorlopig leiden. Zij nam de afgelopen jaren al vaker waar voor Thieme, toen die met zwangerschapsverlof was en ook eind vorig jaar, toen Thieme ziek was.

Eva van Esch, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in Utrecht, neemt Thiemes plek in de Tweede Kamer over.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Marianne Thieme vertrekt uit de Tweede Kamer

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore