Kabinet in de problemen?

Van Haga weg, coalitie meerderheid kwijt: dit zijn de gevolgen

07 oktober 2019 16:34 Aangepast: 07 oktober 2019 17:08
Het kabinet Rutte-III in de Tweede Kamer.

Met het vertrek van Wybren van Haga is de coalitie de meerderheid kwijt. Wat zijn de gevolgen? Politiek verslaggever Fons Lambie beantwoordt vijf vragen.

1. Wat was er ook alweer aan de hand met Van Haga?

Kamerlid Wybren Van Haga, ook ondernemer, had dit voorjaar zonder vergunning bouwkundige werkzaamheden laten uitvoeren aan een Haarlems rijksmonument. De gemeente liet het werk stilleggen, na een tip van een bewoner. Meerdere bewoners lieten weten dat de VVD'er na de bouwstop 'op zeer agressieve manier' bij hen verhaal kwam halen. Hij kwam daardoor voor de derde keer in opspraak en dat was de reden voor de VVD hem uit de fractie te zetten.

2. Is er nu een probleem voor de coalitie?

Van Haga zegt dat hij als onafhankelijk Kamerlid het kabinetsbeleid steunt, dus dan is er geen probleem voor de coalitie. Maar de vraag is of Van Haga dat altijd doet.

3. Wat als Van Haga toch met de oppositie meestemt?

Als alle Tweede Kamerleden aanwezig zijn, dan is de uitslag in dat geval 75-75. 75 zetels voor de coalitie en 75 voor de oppositie - met Van Haga. Eindigt de uitslag bij een stemming in de Kamer in een gelijkspel, dan staken de stemmen. Dan volgt later een herstemming, maar als de uitslag 75-75 blijft is het voorstel verworpen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet is meerderheid kwijt: Van Haga als zelfstandig Kamerlid verder

4. Bij welke stemmingen kan het spannend worden? 

Bij begrotingen en wetten zocht het kabinet Rutte-III sowieso al steun bij andere oppositiepartijen, omdat ze in de Eerste Kamer sowieso geen meerderheid hebben. Daar verwacht het kabinet geen problemen. Maar als het gaat over debatverzoeken en agenda van de Tweede Kamer is het soms spannend en worden verzoeken nu nipt door de coalitie tegengehouden. De stap van Van Haga zet nu nog meer druk op de 75 overgebleven coalitie-Kamerleden. Zij moeten nu altijd paraat zijn bij stemmingen.

5. Hoe groot is de teleurstelling binnen de coalitie over Van Haga?

VVD-fractievoorzitter Dijkhoff heeft al teleurgesteld gereageerd. Het VVD-partijbestuur gaat zich beraden of Van Haga lid kan blijven. Achter de schermen hoorde je al eerder van insiders bij coalitiepartijen dat het pijnlijk is dat notabene de VVD als grootste regeringspartij nu de meerderheid verspeelt, maar regeringspartijen zijn echt niet meteen in crisissfeer bij elkaar. Er zijn namelijk genoeg oppositiepartijen die constructief samenwerken met het kabinet. En daar moest het kabinet al mee samenwerken, vanwege de Eerste Kamer. Het einde van Van Haga bij de VVD betekent dus niet het einde van de coalitie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

VVD zet omstreden Kamerlid Van Haga uit fractie

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore