Zetelroof

Kabinet is meerderheid kwijt: Van Haga als zelfstandig Kamerlid verder

07 oktober 2019 19:05 Aangepast: 07 oktober 2019 19:12
Wybren van Haga (rechts) met op de achtergrond Klaas Dijkhoff Beeld © ANP

Het kabinet is de steun van de meerderheid in de Tweede Kamer kwijt. Wybren van Haga, die recent uit de VVD-fractie werd gezet, heeft besloten als zelfstandig Kamerlid verder te gaan. Van Haga werd twee weken geleden uit de Tweede Kamerfractie van de VVD gezet omdat hij zich niet aan afspraken met de partij had gehouden.

Van Haga vertelt aan EenVandaag dat hij zijn zetel houdt. De VVD is niet blij met het besluit van Van Haga. "Wij betreuren het dat Wybren van Haga zijn zetel rooft", zegt VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff in een reactie.

Het partijbestuur van de VVD heeft inmiddels laten weten dat Van Haga als partijlid wordt geroyeerd. "Wij betreuren het dat we afscheid gaan nemen van Wybren van Haga als lid van de VVD", aldus de top van de partij. 

Opspraak

Hart van Nederland kwam twee weken geleden met het nieuws dat de 52-jarige Van Haga dit voorjaar zonder vergunning bouwkundige werkzaamheden had laten uitvoeren aan een Haarlems rijksmonument. De gemeente liet het werk stilleggen, na een tip van een bewoner.

Meerdere bewoners lieten weten dat de VVD'er na de bouwstop 'op zeer agressieve manier' bij hen verhaal kwam halen. Hij kwam daardoor voor de derde keer in opspraak en dat was de reden voor de VVD hem uit de fractie te zetten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

VVD zet omstreden Kamerlid Van Haga uit fractie

Zetelroof

Hij nam twee weken de tijd om een besluit te nemen of hij zijn zetel te beschikking zou stellen of dat hij in de Kamer zou blijven. Hij blijft, ondanks eerdere uitspraken over zetelroof door afvallige Kamerleden, nu toch in de Tweede Kamer.

Eerder zei Van Haga het verschrikkelijk te vinden dat hij uit de fractie werd gezet. Vandaag zegt hij tegen RTL Nieuws er vanuit te gaan dat hij uit de VVD wordt gezet. "Ik denk dat ik geroyeerd wordt. Dat is standaardprocedure. Ik vind het verschrikkelijk, ik ben al 38 jaar lid."

In een brief aan VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff, in het bezit van EenVandaag, schrijft Van Haga dat de coalitie geen gevaar zal lopen door zijn besluit. "Uiteraard steun ik het regeerakkoord en is er in principe geen risico voor het kabinet", schrijft Van Haga.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'VVD-Kamerlid Van Haga opnieuw over de schreef'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore