Hulp bij schulden

Tweede Kamer: mensen met zware schulden moeten 'joker' krijgen

06 oktober 2019 15:42 Aangepast: 06 oktober 2019 15:53
Archieffoto.

Mensen met zware schulden moeten sneller worden geholpen, vindt een meerderheid van de Tweede Kamer. Vaak liggen schuldeisers dwars, waardoor het lang duurt voordat een schuldhulptraject kan worden gestart. En tijdens de drie jaar dat schuldsanering duurt zou je af en toe een joker moeten kunnen inzetten om een maand niet af te lossen.

Wie met grote schulden kampt, kan bij de gemeente aankloppen voor hulp. Pas als alle schuldeisers akkoord zijn, kan een schuldhulptraject worden gestart.

Jaren duren

"Dat kan wel jaren duren," zegt D66-kamerlid Rens Raemakers. Ondertussen stapelen de rekeningen zich op. "We willen schuldeisers daarom verplichten zo snel mogelijk aan tafel te gaan en binnen een half jaar duidelijkheid te geven." 

Is er dan geen oplossing, dan zou de schuldeiser daartoe moeten worden gedwongen.

VVD-staatssecretaris Tamara van Ark VVD-staatssecretaris Tamara van Ark

D66 krijgt bijval van veel andere partijen. "Als je met twaalf schuldeisers een akkoord hebt en met nummer dertien niet moet je kunnen zeggen: u bent wel akkoord en anders gaat u maar naar de rechter," zegt CDA-kamerlid René Peters.

Ook GroenLinks, de PvdA, de SP en 50Plus steunen het idee. Komende week praat de Tweede Kamer met staatssecretaris Van Ark over schulden.

Schulden

  • Wie diep in de schulden zit en het zelf niet meer kan oplossen, kan bij de gemeente aankloppen voor schuldsanering.
  • Kom je daarvoor in aanmerking dan worden eerst afspraken gemaakt met alle schuldeisers.
  • Daarna betaal je in een periode van drie jaar zo veel mogelijk van je schulden af.
  • Wat overblijft, hoef je niet meer te betalen.
  • Aan het eind van dit schuldhulptraject ben je dus schuldenvrij.

Joker

Ook een voorstel van D66 om mensen in de schuldsanering af en toe een beetje lucht te geven kan rekenen op brede steun in de Tweede Kamer. Tijdens een schuldhulptraject krijg je alleen het hoognodige om van te leven.

De rest van je inkomen gaat naar de schuldeisers. Raemakers wil mensen tijdens een schuldhulptraject de mogelijkheid geven om af en toe een joker in te zetten om een maand niet af te lossen. "Zodat mensen wat extra lucht krijgen, bijvoorbeeld in december om met kerst een kerstcadeau te kunnen kopen," zegt Raemakers.  De drie jaar die het schuldhulptraject duurt, wordt dan wel langer.

Martinique heeft 100.000 euro schuld en snakt naar adempauze

"Een feestje geven, dat is het eerste wat ik zou doen."

PvdA: Onorthodoxe maatregelen

In het debat komen de linkse oppositiepartijen alledrie nog met eigen plannen om schulden tegen te gaan. "Te veel mensen hebben te maken met hardnekkige schulden," zegt PvdA-kamerlid Gijs van Dijk.

"Daarvoor moeten onorthodoxe maatregelen worden genomen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Stapelen boetes voor mensen met schulden wordt aangepakt'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore