Boekje te buiten

Chaos in zaak-Howick en Lili: 'Ministerie had met vuist op tafel moeten slaan'

05 oktober 2019 15:23 Aangepast: 06 december 2019 07:28
Beeld © ANP

Voogdijstichting Nidos is haar boekje te buiten gegaan door vraagtekens te plaatsen rond het gedwongen vertrek van Howick en Lili. Dat zegt VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden in een reactie op een artikel van RTL Nieuws over de kinderen die vorig jaar zouden worden uitgezet naar Armenië. Uiteindelijk mochten ze toch blijven.

Uit gesprekken met ingewijden bij de Inspectie Justitie en Veiligheid blijkt dat alle betrokken instanties grote steken hebben laten vallen. Nidos wilde te veel regie over de zaak en bemoeide zich met dingen waar het geen zeggenschap over had, is een van de conclusies van een onderzoek naar de procedure rond Howick en Lili.

'Doe je werk en let op die kinderen'

"De les uit het inspectierapport is: schoenmaker, blijf bij je leest", aldus Van Wijngaarden. "Howick en Lili konden ontsnappen omdat Nidos te druk was met het betwisten van het plan om deze kinderen het land uit te zetten. Daar gáát Nidos niet over."

Het ministerie had wat Van Wijngaarden betreft, eerder met de vuist op tafel moeten slaan. "En tegen Nidos mogen zeggen: 'doe je werk en let op die kinderen. Dan doen wij ons werk en dat is beslissen wie hier mag blijven en mensen het land uitzetten die dat niet mogen'."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Instanties faalden in zaak Howick en Lili: vooral geruzie over wie welke rol had

PVV-Kamerlid Fritsma spreekt van een 'behoorlijke chaos'. "Deze zaak laat zien dat de uitvoering van het Nederlandse vreemdelingenbeleid faalt met als klap op de vuurpijl de foute beslissing van toenmalig staatssecretaris Harbers om verblijfsvergunningen te verstrekken terwijl niet aan toelatingsvoorwaarden is voldaan."

'Negeren vertrekplicht wordt beloond'

Fritsma verwacht dat andere uitgeprocedeerde asielzoekersgezinnen hier een voorbeeld aan nemen. "Ze weten dat het negeren van de vertrekplicht wordt beloond. Andere gezinnen laten nu ook weer kinderen in de illegaliteit opgroeien in Nederland. Slappeknieënpolitici zorgen voor gebed zonder einde."

"Deze zaak heeft zich ontwikkeld tot een soort soap en dat is nooit in het belang van de kinderen", zegt PvdA-Kamerlid Attje Kuiken. "Dit zijn heel pijnlijke conclusies. Juist in zo’n zaak waar de toekomst van twee kinderen op het spel staat verwacht je dat de overheid zorgvuldig handelt, dat instanties goed samenwerkt en dat het ministerie de regie pakt. Dat is niet gebeurd. De betrokken moeten zichzelf dat aanrekenen.

"Als dit klopt dan is het niet mals wat de inspectie concludeert", zegt CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg. In een al gepland debat over het onderwerp gaat ze staatssecretaris Ankie Broekers-Knol aan de tand voelen over de gang van zaken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore