Samenwerking

Premier Rutte: kritiek op NAVO van Trump is terecht

03 oktober 2019 15:53 Aangepast: 04 december 2019 10:23
Premier Rutte is het eens met de Amerikaanse president Trump. Beeld © ANP

Premier Rutte heeft veel begrip voor de kritiek van president Trump op de NAVO. Dat zei hij in een toespraak over de samenwerking tussen de VS en Nederland. Ook noemt hij de kritiek van Trump op de VN 'in de kern terecht'.

NAVO-landen hebben afgesproken om in 2024 twee procent van het Bruto Binnenlands Product uit te geven aan Defensie. Nederland haalt dat niet. Trump heeft regelmatig bij Europese NAVO-landen aangedrongen op verhoging van de defensiebudgetten.

Schuilen onder veiligheidsparaplu

"Wie lid is van een club moet contributie betalen. We kunnen het niet leuk vinden, maar de tijd dat Europa voor een miniem bedrag onder de Amerikaanse veiligheidsparaplu kon schuilen, is voorbij. Die beweging was al ingezet onder Obama en de huidige maakt er geen geheim van dat de onevenredige kostenverdeling binnen de NAVO hem een doorn in het oog is. Ik kan daar eerlijk gezegd alleen maar veel begrip voor opbrengen", zegt Rutte in de lezing.

Rutte staat bekend als een groot voorstander van de NAVO-samenwerking. Volgens Rutte is 'geen alternatief' en kan Nederland en Europa niet zijn eigen veiligheid garanderen.

"Feit is dat straks, na de brexit, nog ongeveer een vijfde deel van de totale militaire uitgaven van de NAVO door de resterende EU-leden wordt opgebracht. Niet meer dan dat. Dat is op termijn niet vol te houden", zegt Rutte.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom Trump wil dat Rutte meer uitgeeft aan defensie

Status van China

Rutte pleit in de lezing voor internationale samenwerking, in bijvoorbeeld NAVO, VN en EU. Maar Rutte signaleert ook problemen: bijvoorbeeld de trage besluitvorming in de VN of status van China als ontwikkelingsland bij 

"De kritiek daarop van president Trump – maar niet alleen van hem – is stevig, dat is waar. Maar in de kern is veel van die kritiek ook terecht. En ik denk dus dat we het optreden van president Trump als een kans moeten zien om door te pakken en het internationale systeem te verbeteren en bij de tijd te brengen."

Rutte roept de VS op om te blijven samenwerken, want dat is ook in het belang van de Amerikanen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

NAVO-ambassadeur VS: Nederland moet afspraken nakomen en meer uitgeven

Rutte roddelt met collega's over Trump

Er zijn beelden opgedoken waarop te horen is dat premier Mark Rutte, samen met zijn collega's Boris Johnson, Emmanuel Marcon en Justin Trudeau, zeer waarschijnlijk over Donald Trump staan te praten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore