Ga naar de inhoud
34,3 kilo per persoon

Steeds minder voedsel verdwijnt in de afvalbak

Beeld © Getty Images

We verspillen met zijn allen steeds minder voedsel. In 2019 gooiden we gemiddeld per persoon 34,3 kilo aan etenswaren in de vuilnisbak. Dat is 7 kilo minder dan in 2016. Landbouwminister Carola Schouten is daar blij mee, maar wijst er op dat er nog flinke een weg te gaan is.

De cijfers komen uit een onderzoek dat het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit elke drie jaar laat uitvoeren naar voedselverspilling. Daar staat verder in dat we ook minder vloeibaar voedsel wegspoelen. Dat was in 2019 11 liter minder dan in 2016, maar nog steeds ruim 45 liter.

De hele voedselketen

Wereldwijd zijn afspraken gemaakt dat de voedselverspilling in 2030 moet zijn gehalveerd ten opzichte van 2015. Het gaat dan niet alleen om de verspilling door huishoudens, maar om verspilling in de hele voedselketen.

Feit is wel dat huishoudens het goed doen. Het ministerie liet de verspilling door huishoudens voor het eerst onderzoeken in 2010. Uit de nieuwe cijfers die het ministerie nu bekend heeft gemaakt, blijkt dat we op dit moment 29 procent minder aan voedsel weggooien dan in 2010. Minister Schouten is daar blij mee, maar: "Er is nog flinke een weg te gaan."

Al het gekochte voedsel

Het gaat vooral om brood, zuivel, groente, fruit en aardappelen. In 2010 werd nog 13,6 procent van al het gekochte voedsel weggegooid, in 2019 is dat gedaald tot 9,5 procent.

Ga
Lees ook:
Ga je op vakantie? Zo voorkom je voedselverspilling

Het onderzoek verklaart niet waarom voedselverspilling in huishoudens afneemt. Bij het Voedingscentrum hebben ze daar wel een verklaring voor. Het feit dat er meer aandacht voor is, wordt genoemd als een van de redenen.

'Jongeren grootste verspillers'

Mensen letten volgens expert bij het Voedingscentrum Corne van Dooren bijvoorbeeld beter op de houdbaarheidsdatum. Verder spelen demografische ontwikkelingen mee. Het aantal jongeren neemt volgens Van Dooren af. ''Jongeren zijn de grootste verspillers. Dat geldt ook voor mensen met kinderen en dat aantal neemt ook af. Er zijn daarentegen meer ouderen, die juist bewuster met voedsel omgaan." 

Minister Schouten heeft het onderzoek vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd.