Ga naar de inhoud
Onderzoek OM

Coalitie Den Haag klapt om corruptie-affaire wethouders

Richard de Mos (links) en Rachid Guernaoui. Beeld © ANP

Het stadsbestuur van Den Haag trekt de stekker uit het huidige College. De drie coalitiepartijen VVD, D66 en GroenLinks geven in een verklaring aan dat ze breken met hun vierde coalitiegenoot Hart voor Den Haag/Groep de Mos.

De partijen doen dat nadat er gisteren huiszoekingen waren geweest bij wethouders Richard de Mos (Economische Zaken) en Rachid Guernaoui (Financiën), beiden lid van Hart voor Den Haag/Groep de Mos. De wethouders worden verdacht van corruptie en omkoping bij het verstrekken van vergunningen voor horecaondernemingen.

Voorbeeldrol

In de verklaring schrijven de andere drie partijen: "De fracties van VVD, D66 en GroenLinks vinden dat Den Haag boven alles moet kunnen vertrouwen op een integer stadsbestuur dat boven alle verdenkingen verheven is, en dat de belangen van alle Hagenaars dient. Het stadsbestuur heeft op het gebied van integriteit een voorbeeldrol, en die kunnen we in de huidige samenstelling van de coalitie niet waarmaken naar de stad."

Verdenking
Lees ook:
Verdenking van corruptie in Den Haag: doorzoekingen bij wethouders

Hart voor Den Haag-fractievoorzitter Arjen Dubbelaar reageert: "Wij zijn zwaar teleurgesteld in het feit dat onze coalitiepartners de stekker uit het college hebben getrokken. Wij wilden graag verder met deze samenwerking. Nu de VVD, D’66 en GroenLinks dat niet willen is één ding is zeker; wij gaan door én wij komen terug! Sterker en strijdbaarder dan ooit." 

'Dit voelt als een politieke afrekening'

Dubbelaar: "Dit voelt als een politieke afrekening. Want ik kan niet anders concluderen dan dat een aantal partijen alvast op de stoel van de rechter is gaan zitten. In Nederland is iedereen onschuldig, totdat het tegendeel is bewezen. Wij hebben vertrouwen in Richard en Rachid."

Het stadsbestuur van Den Haag werd gevormd door de vier grootste partijen: Hart voor Den Haag/Groep de Mos (8 zetels), de VVD (7 zetels), D66 (6 zetels) en GroenLinks (5 zetels). De overige drie partijen zullen nu op zoek moeten naar andere partijen die zich bij hen willen aansluiten om zo weer een meerderheid te vormen.

Doorzoekingen

Gisteren kondigde het OM een onderzoek aan tegen De Mos en Guernaoui. De Rijksrecherche doorzocht hun werkkamers in het stadhuis en hun woonhuizen. Daarnaast werden de werkplekken van enkele ambtenaren doorzocht en kregen drie Haagse ondernemers bezoek van de Rijksrecherche.

Dit
Lees ook:
Dit zijn de twee Haagse wethouders die verdacht worden van corruptie

Burgemeester Pauline Krikke verzocht de twee wethouders gisteren al hun functies tijdelijk neer te leggen, gedurende het onderzoek. De Mos en Guernaoui zeiden daarop met pijn in het hart gehoor te geven aan deze oproep maar zich 'niet te herkennen in de verdachtmakingen'.

Twijfels over integriteit

VVD-wethouder Boudewijn Revis (Stadsontwikkeling) laat weten dat zijn partij 'op geen enkele manier geassocieerd wil worden met twijfels over integriteit rondom het stadsbestuur'.

"We hebben vandaag met de drie coalitiepartijen contact gehad met Groep De Mos", zegt Revis. "Er bleek geen weg te vinden om de twijfels die er bij ons zijn over integriteit te herstellen. Vandaar dat wij het vertrouwen in de coalitie opzeggen."

Wat is er precies aan de hand?

De Rijksrecherche doorzocht gisteren de werkkamers en woningen van Richard de Mos en Rachid Guernaoui. Deze invallen zijn onderdeel van een onderzoek naar ambtelijke corruptie en omkoping dat al een jaar loopt.

Naast de twee leden van de grootste partij van Den Haag, Hart voor Den Haag/ Groep de Mos, zijn ook drie Haagse ondernemers verdacht van het betalen voor vergunningen of het direct steunen van de partij in ruil voor vergunningen.

De Mos staat erom bekend dat hij zich hard maakt voor ondernemers en voor een bloeiende horecasector. Den Haag moet weer een bruisende stad worden, staat ook in het coalitieakkoord. Op de donateurslijst van Groep de Mos staan veel horecaondernemers.

Juist voor hen lijkt de partij haar best te doen. Groep de Mos pleit voor een parkeerterras voor eetcafé Augustus, er worden vragen gesteld over de verplaatsing van vishandel De Otter en de partij komt op voor de Loempia Express als die geen buitenlandse snacks mag verkopen. Dit zijn allemaal donateurs.

De procedure rondom de verstrekking van nachtvergunningen roept ook vragen op in de raad en daarbuiten. Al in 2017 wil De Mos een nachtvergunning voor zalencentrum Opera, zodat meer dance-evenementen in de stad georganiseerd kunnen worden. Richard de Mos dient daar een motie voor in.

Als hij later wethouder van Economische Zaken is, kondigt hij aan dat vijf horecagelegenheden buiten het centrum een nachtontheffing kunnen krijgen. Die werden verleend volgens het principe 'wie het eerst komt, het eerst maalt'.

De bevriende donateur en oud-partijgenoot van zalencentrum Opera meldt zich wel heel snel en krijgt ook twee vergunningen. De eigenaar is één van de verdachte ondernemers in het onderzoek.