Tekst en uitleg geëist

Kamer geschokt over tegenwerken corruptie-onderzoek door top Douane

02 oktober 2019 16:28 Aangepast: 02 oktober 2019 17:42
Staatssecretaris Snel van Financiën (l) en minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid (r) Beeld © ANP/RTL Nieuws

De Tweede Kamer is geschokt door de onthulling dat de Douane een onderzoek naar corruptie van eigen medewerkers in de Rotterdamse haven heeft belemmerd. Oppositie en regeringsfracties eisen op korte termijn tekst en uitleg van minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en staatssecretaris Snel van Financiën.

RTL Nieuws meldde vanochtend dat de top van de Douane een grootschalig onderzoek naar de omvang van corruptie door eigen medewerkers in de Rotterdamse haven tegen heeft gehouden. Dat kwam aan het licht nadat wetenschappers in een langlopend onderzoek ontdekten dat de omvang van corruptie in de Rotterdamse haven waarschijnlijk veel groter is dan tot nu toe bekend.

De onderzoekers zagen zich gedwongen het onderzoek uiteindelijk niet uit te brengen, omdat de Douane inzage weigerde te geven in dossiers en zich verzette tegen de publicatie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Douane torpedeerde onderzoek naar corruptie eigen medewerkers

VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hebben om opheldering gevraagd na de berichtgeving van RTL Nieuws. VVD-Kamerlid Helma Lodders spreekt van een 'bizar verhaal': "We hebben enorme problemen in dit land om ondermijning en drugshandel tegen te gaan en als er dan signalen zijn dat douaniers 'corrupt' zijn, dan houden de verantwoordelijken hen de hand boven het hoofd. Criminelen lachen zo in hun vuistje."

Afronden en openbaar maken

De regeringspartijen willen weten wat er exact is gebeurd rond het onderzoek 'Als de prooi de jager pakt', en wíe dit onderzoek wáárom frustreerde. Daarnaast willen ze een overzicht van alle integriteitsschendingen in de afgelopen drie jaar en wat daarmee is gedaan.

Ook de oppositiepartijen reageren zeer kritisch. "Zo kunnen we de corruptie niet uitroeien", zegt SP-Kamerlid Renske Leijten. Zij eist dat het onderzoek alsnog afgerond wordt en dat het openbaar wordt gemaakt. PVV-Kamerlid Lilian Helder denkt dat er sprake is van 'onwil' bij minister Grapperhaus en staatssecretaris Snel: "Met deze bewindspersonen gaat Nederland de strijd tegen ondermijnende criminaliteit niet winnen."

'Twijfels over kwaliteit'

Staatssecretaris Snel zegt in een eerste reactie zich niet te herkennen in 'het beeld' dat de Douane tegenwerkte. De bewindsman biecht nu wel op dat de Douane 'twijfels had over de kwaliteit' van het onderzoek naar corruptie. De Douane zou een contra-expertise op de verontrustende wetenschappelijke resultaten hebben willen uitvoeren, aldus Snel.

Dit werd niet gemeld in een eerdere brief die minister Grapperhaus naar de Kamer stuurde. Die zei in de zomer dat hij zich niet wilde mengen in de afwegingen van onderzoekers om geen eindrapport uit te brengen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Douane laat controles risicovluchten schieten door hoge werkdruk

Het Openbaar Ministerie in Rotterdam is na de beëindiging van de het onderzoek geïnformeerd over het concept-rapport ‘Als de prooi de jager pakt’. Het OM laat vandaag aan RTL Nieuws weten dat men 'geen aanleiding zag de Rijksrecherche te informeren omdat in dit concept-rapport geen nieuwe concrete aanwijzingen stonden van integriteitsschendingen'.

Volgens het OM worden 'concrete aanwijzingen' altijd onderzocht. Het is niet duidelijk waarom het OM dan wel over dit rapport werd geïnformeerd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore