Ga naar de inhoud
De Mos en Guernaoui

Dit zijn de twee Haagse wethouders die verdacht worden van corruptie

Richard de Mos (links) en Rachid Guernaoui. Beeld © ANP

Het zijn stevige verdenkingen tegen de Haage wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui. De twee worden verdacht van ambtelijke corruptie, omkoping en schending van het ambtsgeheim. Wie zijn deze twee bestuurders?

Richard de Mos

De 43-jarige Richard De Mos is wethouder van Economie, Sport en Buitenruimte en eerste locoburgemeester van Den Haag. De Mos was schoolmeester in een Haagse achterstandswijk toen hij politiek actief werd voor de PVV. Hij kwam in 2009 voor die partij in de Tweede Kamer. Ook zat hij voor de PVV in de gemeenteraad van Den Haag.

PVV-leider Geert Wilders wilde hem na zijn eerste termijn in 2012 niet meer op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer. Daarop vertrok De Mos ook voor die partij uit de gemeenteraad.

Hij bleef wel actief in de lokale politiek, met zijn Groep de Mos. Die partij bleek met haar overzichtelijke standpunten een gouden greep: geen hondenpoep, meer veiligheid, hard optreden tegen criminelen en radicale moslims en het midden- en kleinbedrijf vrijwaren van regeldrift.

Zijn grote succes kwam vorig jaar, toen hij met zijn lijst acht zetels scoorde in de Haagse raad, de grootste van de Hofstad. Veel kiezers die zich niet gehoord voelden, kozen voor de man die overkomt als een eenvoudige en toffe jongen. Hij spreekt begrijpelijk taal, snapt de gewone man en is toegankelijk.

Met partijgenoot Rachid Guernaoui, nu ook verdacht, trad hij toe tot het college en niet op de minste posten: Guernaoui werd wethouder van Financiën, De Mos van Economische zaken.

Rachid Guernaoui

De 47-jarige Rachid Guernaoui zat sinds 2008 in de gemeenteraad van Den Haag voor D66. In 2010 tot 2014 was hij zelfs fractievoorzitter. In 2017 stapte hij uit de fractie van D66 nadat hij was gepasseerd als wethouder. Hij stapte over naar de Groep de Mos.

De Marokkaanse Guernaoui kwam toen hij een paar maanden oud was naar Nederland. groeide op in een achterstandswijk in Enschede. Zijn vader werkte in een textielfabriek, zijn moeder was schoonmaker. Hij ging naar de MAVO en deed daarna HAVO en VWO. Na het hbo studeerde hij rechten in Utrecht. Hij ging aan de slag bij een advocatenkantoor en werd later trainee bij een Haags ministerie.

In juni vorig jaar werd hij wethouder Financiën, Integratie en Stadsdelen.