Ga naar de inhoud
Corruptieonderzoek

Haagse politiek geschokt: 'Het lijkt wel Napels aan de Noordzee'

Raadsleden in Den Haag verlaten de vergaderzaal tijdens een schorsing (archieffoto). Beeld © ANP

Burgemeester Pauline Krikke van Den Haag is ontzettend geschrokken dat twee van haar wethouders verdacht worden van corruptie. Haagse politici noemen hun gemeente al 'Napels aan de Noordzee' en vermoeden het einde van dit college. De twee wethouders zelf zeggen in een verklaring 'naar eer en geweten gehandeld te hebben.'

Burgemeester Pauline Krikke heeft direct het college bij elkaar geroepen en besloten dat de twee wethouders die van corruptie worden verdacht, op non-actief worden gezet zolang het corruptieonderzoek loopt.

De twee wethouders, Richard de Mos en Rachid Guernaoui van de partij Groep de Mos, worden verdacht van het tegen betaling regelen van vergunningen. Ze zijn vandaag gehoord maar niet aangehouden. 

Onder de verdachten zitten ook meerdere ondernemers. Bij een van hen werd een vuurwapen met munitie gevonden.

'Napels aan de Noordzee'

Haagse politici reageren, net als burgemeester Krikke geschokt. "Ik ben enorm geschrokken wat dit betekent voor een stad als Den Haag. Dit is heel slecht voor het beeld van Den Haag. Je denkt al snel aan Napels aan de Noordzee", zegt Pieter Grinwis van de Haagse fractie van de SGP. "Dat de rijksrecherche bij mensen binnenvalt en de fractiekamers omver haalt, dat verwacht je gewoon niet. Dit is heel erg schokkend."

De burgemeester wil verder niet ingaan wat dit voor de stad betekent. "Laten we eerst het onderzoek afwachten. Maar dit is natuurlijk buitengewoon pijnlijk."

Verklaring van de wethouders De Mos en Guernaoui:

"Wij hebben altijd naar eer en geweten gehandeld en zien de uitkomsten van het onderzoek dan ook met vertrouwen tegemoet. We herkennen ons niet in de verdachtmakingen, maar willen dit onderzoek niet frustreren door na dit persbericht verdere mededelingen te doen. We onthouden ons daarom verder van commentaar", aldus De Mos en Guernaoui die stellen diep geraakt en volledig uit het veld geslagen te zijn.

Inmiddels heeft de burgemeester de beide wethouders gevraagd om tijdelijk niet te werken. "Daar geven onze wethouders, met pijn in het hart, gehoor aan. Want het liefst gaan zij meteen weer voor onze prachtstad aan de slag."

Einde van het college?

De burgemeester heeft aan de twee wethouders gevraagd of ze zich gedurende het onderzoek loopt, terug willen trekken. De twee wethouders laten in een verklaring weten daar gehoor aan te geven. 

De Haagse fractie van de Partij van de Dieren denkt dat dit voor het college  'het begin van het einde is', zegt  Robert Barker.  Hij noemt het nieuws 'super heftig'.

Burgemeester Krikke wil daar ook nog niet op vooruit lopen: "Dat ligt in de schoot van de tijd. We moeten hier met elkaar over gaan praten."

Woensdag (morgenavond) is er een spoeddebat om 19,30 uur.

Verdenking
Lees ook:
Verdenking van corruptie in Den Haag: doorzoekingen bij wethouders