Ga naar de inhoud
'Volkert, waar ben je'

Docent die Thierry Baudet bedreigde op Facebook niet vervolgd

Thierry Baudet tijdens de verkiezingsavond. Beeld © ANP

De docent van de Universiteit Utrecht die in maart de tekst 'Volkert waar ben je?' onder een Facebookpost van Forum voor Democratie plaatste, wordt niet vervolgd. FvD-leider Thierry Baudet deed na het plaatsen van het bericht aangifte.

Het Openbaar Ministerie (OM) laat vandaag weten dat de man, een medewerker van de Universiteit Utrecht, geen kwade opzet had.

Aangifte

Met de tekst reageerde hij op de overwinning van Forum voor Democratie (FvD) tijdens de Provinciale Statenverkiezingen.

Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet deed aangifte van bedreiging en opruiing.

Refereert naar de moord Fortuyn

Het OM vindt wel dat de schrijver van het bericht duidelijk refereert naar de moord op Pim Fortuyn in 2002. Volkert van der G. vermoordde de politicus op het moment dat zijn partij LPF bezig was met een opmars.

Het OM zegt dat het Facebook-bericht als een ongepaste reactie kan worden gezien, maar ziet geen redenen om over te gaan tot vervolging. De man zou vooral een discussie hebben willen uitlokken, iets wat hij op Facebook vaker zou doen

Non-actief

De universiteit zette de docent op non-actief nadat hij het bericht plaatste. Later liet de universiteit weten dat de man mocht blijven, maar wel een "voorwaardelijk strafontslag met een proeftijd van twee jaar" kreeg.  

Docent
Lees ook:
Docent Universiteit Utrecht op non-actief na bedreigen Baudet