Maximumsnelheid omlaag

Stikstofcrisis: oplossing nog ver weg, onvrede in coalitie over Schouten

30 september 2019 19:10 Aangepast: 30 september 2019 20:16
Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Beeld © ANP

Het kabinet heeft nog geen zicht op oplossingen voor de stikstofcrisis. Dat zeggen Haagse bronnen na de eerste dag van overleg over de kwestie. Het kabinet hoopte eind deze week met een reactie op het advies van de commissie Remkes te komen, maar dat lijkt niet te lukken. Ondertussen groeit de irritatie.

De regeringspartijen hebben vandaag voor het eerst gesproken over oplossingen voor het stikstofprobleem. Die oplossingen moeten er snel komen, want op dit moment liggen er 18.000 bouwprojecten stil. Die liggen stil sinds de Raad van State in mei een streep zette door het zogenoemde 'Programma Aanpak Stikstof', waarmee de stikstofuitstoot van projecten in de buurt van natuurgebieden berekend werd. Volgens de RvS deugde die methode niet.

Maar de coalitiepartijen zijn zeer verdeeld.

Onvrede

Tijdens het coalitieoverleg leefde vooral onvrede over minister Schouten (Landbouw). Zij is de coördinerend minister in de aanpak van de stikstofproblematiek, maar heeft volgens verschillende partijen haar huiswerk niet goed genoeg gedaan.

Een eerste notitie van haar hand over de aanpak van het stikstofprobleem noemen zij 'veel te vaag' en 'te weinig richtinggevend'. "Het leek wel of de ambtenaren op het ministerie van LNV pas gisteren hebben ontdekt dat er een stikstofprobleem is", zegt een ingewijde. "Er staat niks concreets in de notitie; niet wat een maatregel kost, niet wat ie oplevert."

PAS

Vorige week kwam een speciale commissie onder leiding van oud-minister Johan Remkes met een omvangrijk advies hoe het kabinet de stikstofcrisis het hoofd kan bieden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Advies aan kabinet: minder veeteelt, maximumsnelheid omlaag

Mogelijke oplossingen liggen gevoelig bij meerdere partijen. De snelste oplossing is het terugschroeven van de maximumsnelheid op snelwegen vlakbij beschermde natuurgebieden, van 130 naar 100. Dat ligt gevoelig bij de VVD, al zei verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen na afloop van het coalitieoverleg dat er 'geen taboes' zijn. "Alles wordt open besproken."

Een andere oplossing die werd geopperd door Remkes is het verkleinen van de veestapel door boeren uit te kopen, het zogenaamde 'warme saneren'. Dat ligt niet alleen gevoelig bij het CDA, maar is ook een maatregel die een lange adem vergt. 

Na afloop van het coalitieoverleg wilden betrokkenen dan ook weinig kwijt. "Als we eruit zijn deel ik u dat mede, maar ik zeg nooit iets tussentijds", aldus een weinig spraakzame premier Rutte.

Tekentafel

Schouten is teruggestuurd naar de tekentafel. Meerdere coalitiepartijen betwijfelen daarom dat er deze week nog knopen worden doorgehakt over het stikstofbeleid. "Als er een betere notitie had gelegen, had er meer haast gemaakt kunnen worden."

Dinsdag praten de fractiespecialisten verder met minister Schouten. Donderdag praat zij met de provincies. Daarna wordt bezien of de hele coalitie deze week nog bij elkaar moet komen of dat dat pas volgende week gebeurt.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore