Oeigoeren en Falun Gong

CDA wil opheldering van China over vermeende orgaanroof

30 september 2019 19:16 Aangepast: 30 september 2019 19:19
Beeld © AFP

Regeringspartij CDA wil dat het kabinet aan China opheldering vraagt over inwoners van het land van wie de organen worden geroofd. "Zodra die organen nodig zijn, worden die mensen opgepikt en tegen hun wil geopereerd", zegt CDA-Kamerlid Martijn van Helvert.

Gedwongen orgaandonoren, wat is er aan de hand?

"Ik krijg van heel veel verschillende kanten te horen dat er op grote schaal bloed en dna wordt afgenomen bij Oeigoeren en aanhangers van Falun Gong. Die biologische gegevens worden opgeslagen en zodra iemand met dezelfde bloedgroep een orgaan nodig heeft, worden ze opgepikt en tegen hun wil geopereerd." Het is volgens Van Helvert onduidelijk wat de consequenties zijn voor de gezondheid van die personen.

Gaat dat om mensen in Chinese strafkampen?

"Het gaat om mensen in strafkampen, maar ook om mensen die thuis zijn." Het CDA-Kamerlid zegt verhalen te horen over mensen die 'worden neergeschoten en worden aangereden voor hun organen'. "Dat gebeurt op zo'n manier dat ze niet dood gaan. Daarna worden ze in leven gehouden voor hun organen. Ik wil dat Nederland van China eist dat het land aantoont dat die verhalen niet waar zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kritiek op China-strategie: Kamer wil meer aandacht voor mensenrechten

Maar het aantonen van iets dat niet is gebeurd is, is op z'n zachtst gezegd lastig?

"Ja, als het makkelijk was hoefde ik het niet aan de minister te vragen." Van Helvert zegt het belangrijk te vinden dat het in de samenwerking tussen Nederland en China niet alleen over de economie gaat. "Het moet niet over de rug van mensen gaan. Je moet er ook over nadenken wat die handel waard is."

Die onvrijwillige orgaandonoren, dat klinkt als een sciencefictionverhaal?

"Ik krijg het verhaal van heel veel verschillende kanten te horen. Van organisaties van Oeigoeren, maar ook van individuen. Het gaat ook om mensen van Falun Gon en ik hoor het ook over mensen in Tibet."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Schokkende beelden gevangen Oeigoeren in China uitgelekt

Wat moet Nederland er aan doen?

De CDA'er wil dat Nederland China om opheldering vraagt. "In de China-strategie van het kabinet, die we vandaag in de Tweede Kamer bespreken met minister van Buitenlandse Zaken Blok, wordt te weinig aandacht gevraagd voor mensenrechten. Ik vind dat daar meer aandacht voor moet komen. De druk verhogen op China moeten we samen met andere landen doen, bijvoorbeeld in Europees verband of met de Verenigde Staten. Samen moeten we de druk op China verhogen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wie zijn de Oeigoeren en wat willen ze?

Onderzoekers: waarheidsgehalte lastig, onderzoeksgroep zegt bewijs te hebben

Susanne Kamerling is verbonden aan Instituut Clingendael en doet onderzoek naar het veiligheidsbeleid van China. Zij zegt dat wetenschappelijk onderzoek naar het illegaal verwijderen van organen in China weinig gedegen is. "Over de heropvoedings- en strafkampen waar Oeigoeren worden opgesloten, is geen discussie. In die kampen zitten meer dan een miljoen mensen vast."

De verhalen over het illegaal verwijderen van organen onder Oeigoeren en ook Falun Gong-aanhangers zijn lastiger, zegt Kamerling. "Ze doen al langer de ronde, maar zijn erg lastig te verifiëren. Wel verscheen er juni dit jaar een rapport waarin een Australische onderzoeksgroep zegt bewijs te hebben gevonden voor duizenden gevallen van het illegaal verwijderen van organen. Ze hebben dit gepresenteerd aan de VN-mensenrechtenraad."

Een andere universitair onderzoeker (die niet bij naam genoemd wil worden) is ook terughoudend over de verhalen over de geroofde organen. "Het kan waar zijn, maar bewijs is lastig. Ik denk dat het waarschijnlijker is dat er organen worden verwijderd bij gevangenen die de doodstraf hebben gekregen. Dus na hun straf, maar de verhalen over gevangenen van wie organen bij leven worden verwijderd, zouden ook waar kunnen zijn."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore