Na ophef over veiling Rubens

Commissie: onwenselijk dat kunst van Oranjes zomaar wordt verkocht

30 september 2019 13:00 Aangepast: 30 september 2019 15:50
Werk van Peter Paul Rubens: 'Naaktstudie van een jongeman met opgeheven armen' Beeld © Sothebys

Het is niet wenselijk dat kunst van de Oranjes zomaar wordt verkocht. Dat constateert Alexander Pechtold die samen met een commissie onderzoek deed naar het behoud van Nederlands Cultureel erfgoed. Aanleiding voor het onderzoek was de verkoop van kunst door de onlangs overleden prinses Christina.

Prinses Christina liet in januari van dit jaar een tekening van Peter Paul Rubens in New York veilen. De krijttekening uit 1610 bracht ruim 6 miljoen euro op.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ruim 6 miljoen euro voor Rubens-tekening van prinses Christina

In Nederland stak een storm van protest op, omdat daardoor cultureel erfgoed verdween uit Nederland. Prinses Christina mocht de tekening van Rubens wel veilen omdat het niet op de lijst van beschermde cultuurgoederen stond.

Collectie Nederland

In het register van beschermde cultuurgoederen staan ruim 700 voorwerpen die Nederland belangrijk genoeg vindt om door de erfgoedwet te laten beschermen. Een voorwerp dient onvervangbaar en onmisbaar te zijn voor het Nederlands cultuurbezit. Daarnaast moet het een bijzondere cultuurhistorische of wetenschappelijke betekenis hebben of van uitzonderlijke schoonheid zijn. Dat betekent onder andere dat ze niet zomaar aan het buitenland verkocht mogen worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom verkoopt prinses Christina kunst (en waarom maakt dat ons boos)?

Willekeurig samengesteld

Die lijst, constateert een commissie onder leiding van Alexander Pechtold, is wel heel erg willekeurig samengesteld. De verkoop van de tekening van Rubens had volgens de commissie voorkomen kunnen worden als er een duidelijk visie was geweest op beschermd cultuurgoed. De lijst is slecht onderhouden en vrij willekeurig samengesteld.

Volgens Pechtold moet er een commissie komen van deskundigen om te adviseren over zaken die op de lijst moeten komen. Ook moet er een tegenprestatie komen voor particulieren van wie het bezit op in het register komt, zoals een fiscaal voordeel. Dat omdat er veel particuliere verzamelaars zijn in Nederland.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Premier Rutte akkoord met omstreden miljoenenverkoop kunst van koninklijke familie

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore