Politici vol lof

'Powervrouw' en 'bevlogen politica': collega's reageren op vertrek Thieme

29 september 2019 17:34 Aangepast: 29 september 2019 19:35
Haagse collega's spreken vol lof over Thieme. Beeld © ANP

Een 'bevlogen politica' en een 'voorvechter van groene politiek'. Zo wordt Marianne Thieme omschreven door haar Haagse collega's, nadat ze vanmiddag haar vertrek had aangekondigd. Na dertien jaar stopt ze als Kamerlid en fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren.

Premier Mark Rutte zegt groot respect te hebben voor wat Marianne Thieme, medeoprichter van Partij voor de Dieren, heeft bereikt. "Dertien jaar lang bewees Marianne Thieme als Kamerlid dat je op overtuiging en inhoud een politieke partij kunt bouwen", zegt hij op Twitter. Ook VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff noemt de uitbouw van een nieuwe partij "een ontzettend knappe prestatie". 

'Voorvechter groene politiek'

GroenLinks-leider Jesse Klaver noemt Thieme op Twitter 'een groot voorvechter voor groene politiek'. "Veel respect voor wat Marianne Thieme afgelopen jaren heeft neergezet." Hij wenst Esther Ouwehand, die Thieme opvolgt als fractievoorzitter, succes.

"Wat jammer!", reageert SP-leider Lilian Marijnissen. "Met het vertrek van Marianne Thieme verliest de Tweede Kamer een bevlogen politica. Iemand bij wie de idealen altijd voorop staan."

Rob Jetten, fractievoorzitter van D66, noemt Thieme op Twitter een 'powervrouw'. Hij zegt het 'ontzettend jammer' te vinden dat Thieme stopt en noemt haar een 'een bondgenoot in de strijd voor een duurzame en groene wereld'.

CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma wenst Thieme veel succes toe. "Ook al lagen onze opvattingen vaak ver uit elkaar, toch vind ik het knap hoe Marianne Thieme haar partij op de kaart heeft gezet en zich daarvoor altijd vol overgave heeft ingezet", zegt hij op Twitter.

Ook Gert-Jan Segers van de ChristenUnie was het niet altijd eens met Thieme, stelt hij, maar hij respecteerde 'de manier waarop ze ons steeds uitdaagde goed voor de schepping te zorgen'.

Marianne Thieme: van dierenrechten tot vrouwenrechten

De PvdD was wereldwijd de eerste verkozen politieke partij die zich inzet voor de belangen van niet-soortgenoten, maar Thieme zette zich niet alleen in voor de rechten van dieren.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Marianne Thieme vertrekt uit de Tweede Kamer

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore